El Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) posa en marxa un nou projecte. Es tracta de la creació d'una xarxa de laboratoris ciutadans a la província de Castelló destinats a l'experimentació i la creació col·lectiva d'iniciatives que tinguen com a objectiu millorar la vida en comú. Aquests laboratoris són espais dissenyats i habilitats com a llocs de trobada en diferents parts del territori i es caracteritzen per estar oberts a la participació de qualsevol persona o col·lectiu que estiga interessat a proposar idees o col·laborar per a fer que les propostes d'altres es puguen fer realitat.
La iniciativa s’ha presentat aquest matí a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l'UJI en un acte en el qual han participat el tècnic del PEU Ángel Portolés i el coordinador del projecte, el gestor cultural Marcos García, especialitzat en l'àmbit dels laboratoris ciutadans. El responsable del PEU ha assenyalat que «aquesta iniciativa permetrà també als diferents grups patrimonials que ja estan treballant als municipis del món rural de Castelló sumar a la seua planificació diferents persones i col·lectius que poden afegir la seua experiència al projecte de forma desinteressada, fet que implica un bon grau de generositat».
Per a aquesta experiència pilot s'ha obert una convocatòria perquè qualsevol organització o persona interessada puga participar i posar en marxa aquests laboratoris ciutadans en institucions i dotacions existents, com ara escoles, biblioteques, centres culturals, instituts, ajuntaments, parròquies, associacions culturals, centres de salut, empreses i també a la mateixa universitat.
El coordinador del projecte, Marcos García, que comptarà amb la col·laboració del PEU, ha explicat que «el programa té com a objectiu reunir, mitjançant convocatòries obertes, persones amb diferents perfils –acadèmics, professionals i veïnals–, per a materialitzar les propostes a través de l'experimentació i el prototipat col·laboratiu de solucions».
En aquest sentit, García ha argumentat que «el projecte es planteja com un programa experimental que vol contribuir a fer efectius els drets culturals, entesos com aquells que permeten una participació activa de la població en la vida cultural, tant en l'accés com en la implicació en els processos de creació de manifestacions culturals».
El programa d'aquest projecte s’iniciarà el pròxim mes d'octubre i finalitzarà el mes de juliol de 2025. La primera fase comença amb un curs en línia d'introducció a la metodologia dels laboratoris ciutadans. Així, durant les quatre sessions que se celebraran en octubre i novembre, els participants podran posar en marxa el disseny d'un laboratori ciutadà. A partir d'aquest moment, s'impulsaran sessions de treball i assessorament. Ja en el mes de febrer, es realitzarà un taller presencial on s'acabaran de concretar les propostes que donaran forma a l'experiència pilot.
García ha assenyalat que serà ja entre els mesos de març i juliol quan s'implementaran els laboratoris ciutadans a través de tres fases. La primera és la convocatòria a projectes, on es podran presentar idees i propostes a realitzar, segons la temàtica que s'haja triat. En la segona fase, s'obrirà una altra convocatòria perquè qualsevol persona es puga inscriure com a col·laborador del projecte. La tercera fase i última servirà perquè els diferents equips, format per promotors i col·laboradors, donen forma definitiva a les propostes.
Un dels objectius finals de la iniciativa és reforçar els projectes del PEU a partir de la col·laboració en xarxa en una causa comuna.