La Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Jaume I, impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, creada amb l'objectiu de promoure la formació, investigació, divulgació i avaluació de les situacions de necessitat social que es plantegen en l'àmbit dels serveis socials i la transferència de coneixement per al desenvolupament de polítiques públiques que permeten impulsar el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, ha celebrat la jornada «Evidències científiques en serveis socials: dataset rural de la línia de base de serveis socials 2018-2023 (LIDEBASS)».
La jornada s'ha estructurat en dues parts, en la primera s'han presentat diverses ponències de contingut teòric sobre l'objecte de la Càtedra, la importància de les dades en obert i la gestió del big data, i en la segona s'ha realitzat un taller dirigit per a conèixer les aplicacions del Dataset Rural.
La jornada ha sigut inaugurada per Raquel Agost, directora de la Càtedra del Sistema Públic de Serveis Socials de l'UJI, que ha presentat les línies de treball i els principals objectius de la Càtedra en 2024, assenyalant la importància de la col·laboració de la xarxa de càtedres existent, creades com a complementàries i sinèrgiques dels laboratoris de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, i que formen les cinc universitats del territori.
La sessió ha continuat amb la presentació de Cristina Monfort, investigadora del grup Social Innova-IIDL i del Laboratori de Serveis Socials de l'UJI, qui ha presentat la base de dades Dataset Rural de la Línia de Base de Serveis Socials (LIDEBASS), que recull les dades de l'anàlisi del personal tècnic de serveis socials sobre l'organització i gestió dels serveis socials en les zones rurals de la província de Castelló (2018-2023). D'altra banda, la ponent ha destacat la importància de la ciència oberta que permet l'accés a dades d'investigació per a l'ús de la comunitat científica i també de persones que treballen en l'àmbit de la intervenció en serveis socials.
Seguidament, Alejandro Rabasa i Kristina Polotskaya, director i codirectora de la Càtedra de Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Miguel Hernández, han presentat les diverses aplicacions del big data i de les bases de coneixement. En primer lloc, han exposat la seua anàlisi sobre la revisió del dataset rural, i han aportat reflexions sobre les diferents aplicacions del dataset i desenvolupat propostes i suggeriments d'anàlisis. A continuació, han exposat l'eina MOISES, desenvolupada per l'equip de la Universitat Miguel Hernández, per al monitoratge de diferents àmbits de serveis socials.
Després de les exposicions anteriors s'ha obert un debat en el qual s'ha aprofundit sobre la repercussió, utilitat i usabilitat de les dades d'investigació, i la seua extrapolació als contextos d'intervenció dels equips de serveis socials en el qual han participat les coordinadores de serveis socials assistents i el personal investigador. Com a conclusions, Raquel Agost ha destacat la importància de crear sinergies entre les càtedres de la Xarxa de Càtedres del Sistema Valencià de Serveis Socials i amb els diferents actors del territori en l'àmbit dels serveis socials, professionals, persones amb representació política i administracions.
La segona part de la jornada s'ha destinat a la realització d'un taller dirigit d'aplicació pràctica del dataset rural entre els assistents, l'objectiu dels quals ha sigut que conegueren la base de dades, i es puguen realitzar diagnòstics tant de les àrees, com dels tres departaments de serveis socials de Castelló. Aquesta sessió ha estat dirigida per Miguel Ángel Gimeno, codirector de la Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Jaume I.