L'UJI clausura la tercera edició del curs de formació UniDiversitat ONCE-UJI per a l’ocupabilitat i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual

17/05/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha clausurat la tercera edició del curs «UniDiversitat: Formació per a l'ocupació i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual», una iniciativa d'universitat inclusiva dirigida a joves d’entre 18 i 30 anys amb discapacitat intel·lectual per la qual ja han passat 47 estudiants.

L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de l'UJI, Eva Alcón; el president de l'ONCE de la Comunitat Valenciana, Enrique Llin; la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González; i la directora acadèmica del programa UniDiversitat ONCE-UJI, Odet Moliner. 

Aquest curs té l’objectiu de millorar l'ocupabilitat, inclusió social i vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual a través de la promoció de competències generals i professionals que faciliten el seu accés a entorns laborals ordinaris. 

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha assenyalat que «amb UniDiversitat no només facilitem un espai de formació universitària per a joves amb necessitats específiques, també ens apropem un poc més al compromís institucional de ser una universitat més inclusiva, diversa i compromesa amb totes les persones, siguen quines siguen les seues capacitats». 

Per la seua part, la directora acadèmica del programa UniDiversitat ONCE-UJI, Odet Moliner, ha donat pas al vídeo «UniDiversitat 23-24» en què l’alumnat ha compartit la seua experiència en aquesta formació, i la directora tècnica i coordinadora de la Unitat de Diversitat i Discapacitat de l'UJI, Olga Carbó, ha introduït Eladio Collado i Benito Pérez en representació del professorat del curs. Les tutores del curs Mercé Barrera i Patricia Arroyo han presentat un vídeo en el qual es destaquen les fortaleses i capacitats de cada estudiant.

A continuació, la preparadora laboral Mari Carmen Pedra ha nomenat els 15 alumnes que han cursat aquesta edició perquè arrepleguen les orles. Els representants de les empreses col·laboradores de pràctiques han rebut un diploma de reconeixement a la seua tasca de la mà del president de l'ONCE de la Comunitat Valenciana, Enrique Llin. Després, han intervingut el representant de l'estudiantat José Galvez i l'estudiant en pràctiques de Psicopedagogia Aitana Salvà que han fet una valoració del curs i han destacat el programa «Investiguem».

Els 15 alumnes han treballat des de diferents estratègies metodològiques assignatures sobre formació vocacional; formació en habilitats laborals; formació en comunicació, habilitats socials, emocionals i educació afectivosexual; competències digitals i informació bàsica sobre ciberseguretat en les xarxes; formació en matemàtiques aplicades i en finances inclusives. S'han cursat dos itineraris: artístic i cultural i agroalimentari i mediambiental.

En l’àmbit formatiu, l’estudiantat ha assistit a classes inclusives amb l'estudiantat dels graus en Mestre/a d'Educació Infantil i Primària, Psicologia, Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i enguany s'ha incorporat el Grau en Infermeria. 

Les 100 hores de pràctiques formatives les han realitzat tant en empreses ordinàries (Zeeman, Carrefour, Sprinter, Supeco, Ajuntament de Castelló, Arts Gràfiques Castell, DJ Sports, Villarreal Club de Futbol, Museu Pedagògic de Castelló i Escola Infantil La Lluna) com en diversos serveis de la mateixa universitat (consergeries dels diferents centres i hivernacles).

A més, en aquesta edició s'ha organitzat amb la Fundació Universitat Jaume I-Empresa (FUE-UJI) un desdejuni amb empreses amb l'objectiu de sensibilitzar el teixit empresarial sobre el valor afegit que suposa per a l'empresa contractar joves amb discapacitat intel·lectual del desenvolupament i trastorn de l’espectre autista (TEA). 

L’alumnat també ha participat activament en la vida universitària en el Dia de la Pau, amb l'exposició dels projectes «Dones artistes amb diversitat funcional» i «Contes animats per a l'educació infantil», la iniciativa d'hort ecològic «Hort4Health» i en la lectura pública de la Convenció dels Drets de les Persones en Discapacitat.

També han format part del programa esportiu «Activa’t» i del programa «Investiguem», en el qual han dut a terme una investigació inclusiva amb el grup MEICRI i estudiantat de la Universitat de Sevilla i de la Universitat Ramon Llull. Els resultats els han presentat en les Jornades de Foment de la FCHS i amb una exposició fotogràfica al vestíbul de l'Escola de Doctorat.

Finalment, han participat en congressos fora de l'UJI com ara la Trobada UniDiversitat d'Universitats Catalanes a la Universitat de Barcelona o la trobada intergeneracional «Músicas para la vida» amb la Càtedra l'Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida al Palau de les Arts de València.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions