El doctor i professor de l'UJI José Antonio Llueca ingressa en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana

09/02/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El doctor i professor titular de l’àrea de Cirurgia en la Unitat predepartamental de Medicina de la Universitat Jaume I José Antonio Llueca ha ingressat avui com a Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV).

L’acte s’ha celebrat a la Universitat Jaume I i ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la presidenta de la RAMCV, Carmen Leal; el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Eladio Collado; el secretari general de la RAMCV, Juan Viña, i el vicesecretari de la RAMCV, Juan Francisco Ascaso, qui ha fet un repàs de la important tasca assistencial, docent i investigadora del professor Llueca.

En aquest sentit, Eva Alcón ha destacat que Llueca «ha sigut pioner a l’UJI en l’establiment d’un grup d’investigació translacional, el Grup de Cirurgia Oncològica, que contribueix a millorar la salut de les persones a través de la transferència dels resultats de laboratori i l’atenció als pacients», a més d’haver establert sinèrgies amb centres de referència com el Centre d’Investigacions Príncipe Felipe.

La rectora de l’UJI també ha subratllat la importància de celebrar aquest acte a la Universitat Jaume I, perquè suposa «una oportunitat d’estretir vincles entre ambdues institucions, que serveixen per a connectar l’àmbit científic i el professional i el formatiu i assistencial, per a contribuir així al progrés responsable i al servei de la societat».

En el seu discurs-ponència d'accés, el doctor José Antonio Llueca ha abordat la «Selecció de pacients per a la cirurgia de citoreducció en cáncer d’ovari avançat» en la qual ha aportat algunes dades sobre aquest tipus de càncer i ha fet un repàs de la trajectòria de la Unitat de Cirurgia Oncològica i la seua investigació clínica.

Segons ha explicat Llueca, el càncer d’ovari és el més freqüentment diagnosticat entre dones a nivell mundial, amb una xifra de prop del 4% de tots els càncers femenins. També ha presentat algunes dades sobre la supervivència global per a aquest tipus de càncer i ha assenyalat que un dels factors pronòstics més importants és la quantitat de tumor residual que queda després de la cirurgia de citoreducció.

Així, ha expressat el seu convenciment que l’únic mètode per a oferir o millorar la supervivència de dos terços dels càncers d’ovari diagnosticats a Castelló en estadis avançats és la creació d’unitats multidisciplinars de cirurgia oncològica que siguen capaces de realitzar cirurgies de citoreducció amb percentatges de citoreducció òptima elevats.

Per aquest motiu, ha explicat que es va posar en marxa la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia Oncològica Abdomino-pelviana a l’Hospital Universitari General de Castelló que després de 10 anys de funcionament i una important trajectòria d’investigació clínica ha aconseguit convertir-se en una de les quatre unitats de referència de tractament de la carcinomatosis a la Comunitat Valenciana.

«Amb la investigació clínica desenvolupada s'ha aconseguit modificar la selecció de les pacients sotmeses a aquesta mena de cirurgia per a assegurar un percentatge de cirurgia completa, sense residu tumoral visible, pròxim al 85% i s'ha aconseguit arribar a una taxa de supervivència de les nostres pacients de càncer d'ovari del 50% als 5 anys de seguiment», ha apuntat.

Fotografies

Vídeo

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions