Dos representants de Castelló-UJI guanyen una medalla d'or i una de plata en l'Olimpíada Matemàtica Espanyola

21/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Guillem Beltrán Cerezuela i Dan Vancea, dos castellonencs seleccionats en l'Olimpíada Matemàtica del districte universitari de la Universitat Jaume I, han guanyat una medalla d'or i una de plata en la fase nacional de la LIX Olimpíada Matemàtica Espanyola (OME) que organitza anualment la Real Sociedad Matemática Española, i que s'ha celebrat a la Universidad de León.

Guillem Beltrán estudia 2n de Batxillerat a l'IES Llombai de Borriana, i Dan Vancea estudia 1r de Batxillerat a l'IES Vila-Roja d'Almassora. Cal destacar que Guillem ja va obtindre una medalla de plata a l'edició nacional de l'any passat.

És la primera vegada que un estudiant de Castelló, que formava part de l'equip de sis representants de la Comunitat Valenciana, obté una de les sis medalles d'or en aquest certamen. Aquest triomf li permetrà a Guillem participar en l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques que se celebrarà a juliol en Chiba (Japó), i tindrà la possibilitat de participar en l'Olimpíada Iberoamericana de Matemàtiques, que se celebrarà al Brasil al setembre.

Alejandro Miralles, delegat de l'Olimpíada a la Universitat Jaume I i tribunal en la seua fase nacional, ha acompanyat a la delegació valenciana i ha destacat «l'enginy dels dos participants, recalcant la participació de Dan en el projecte Estalmat i l'aprenentatge principalment autodidacta per part de Guillem».  

Per part seua, M. Carmen Pastor, vicerectora d'Estudiants i Vida Saludable de l'UJI, ha afirmat que «és un privilegi comptar amb estudiantat preuniversitari tan motivat i preparat a la nostra província que haja guanyat la fase nacional per primera vegada, i vaja a representar-nos en les fases internacionals de les Olimpíades de Matemàtiques. Agraïsc l'excel·lent coordinació del programa per part d'Inma Usó, tècnica de la Unitat d'Orientació de l'UJI, així com la dedicació i implicació del professorat de secundària i de la Universitat, als qui felicite pel bon resultat». A més a més, Pastor ha volgut destacar «la necessitat d'impulsar noves accions de mecenatge dirigides a la detecció primerenca de talent en etapes preuniversitàries, que permeten cofinançar programes com les Olimpíades (tal i com realitza la Fundació Banc Sabadell) que persegueixen incentivar a l'estudiantat excel·lent, a més de facilitar la seua transició des de l'educació secundària a les etapes universitàries».

Cal destacar el bon paper de la delegació valenciana en aquest certamen, en el qual Darío Martínez, de València, ha obtingut una medalla d'or per segona vegada, i Carlos Villagordo, d'Alacant, ha guanyat una medalla de plata. 

En aquesta competició, la més veterana de les olimpíades científiques que se celebren a Espanya, han participat 77 alumnes en la fase final, després de superar les seues respectives fases locals, en les quals han participat un total de 5.000 estudiants. Competeixen principalment estudiants de 1r i 2n de Batxillerat, encara que també solen participar alumnes d'ESO quan es considera que estan prou preparats.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions