L’UJI i la Diputació de Castelló analitzen en unes jornades les accions per a la millora del món rural des de les polítiques públiques

28/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra de Cohesió i Innovació Territorial de la Diputació de Castelló - Universitat Jaume I ha continuat amb la segona sessió de les «Jornades sobre polítiques públiques en el món rural» al campus universitari, un esdeveniment que reuneix al llarg de dos dies a responsables d’administracions, professionals vinculats al territori i especialistes en cohesió territorial per a analitzar les accions que es duen a terme per a millorar la situació del món rural.

Aquesta segona sessió s’ha obert amb dues taules rodones sobre polítiques públiques al món rural a diferents territoris de l’estat espanyol i es completarà aquesta vesprada amb dues taules més centrades en la província de Castelló.

En la inauguració de les jornades, organitzades també amb la col·laboració de la Càtedra Avant UJI, l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de l’UJI i ADYPSE, la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro, va incidir en la importància d'aquesta iniciativa que «té com a objectiu compartir el que s'està fent en el nostre medi rural, valorar l'oportunitat de les diferents actuacions i difondre els protocols que han resultat més eficients». A més, va convidar als participants a abandonar els plantejaments negatius sobre el món rural, per a parlar del territori de les oportunitats.

Així mateix, es va referir a «la necessitat urgent i prioritària de possibilitar a la ciutadania que viu en el camp les mateixes oportunitats, de gaudir dels drets socials, culturals, formatius o sanitaris dels quals disposa la ciutadania que resideix en les urbs, perquè no sols és una qüestió de justícia, sinó també una necessitat estratègica per al desenvolupament competitiu del nostre territori, per a aconseguir uns nivells de cohesió social amb capacitat d'impulsar un progrés col·lectiu sostenible i contundent», va afegir.

Per la seua part, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, va destacar l’increment del pressupost de l’administració provincial en més d’un 30% per a lluitar contra la despoblació. Segons va defensar, «les institucions públiques tenen un arma anomenada pressupost que és el que permet canviar les coses, redistribuir la riquesa i beneficiar als qui més ho necessiten». En aquest sentit, ha explicat que des de la Diputació «s’ha posat el focus en els xicotets pobles d'interior, perquè el que portem en el nostre ADN és l'articulació de polítiques que contribuïsquen a oferir les mateixes oportunitats a les ciutadanes i ciutadans que resideixen en l'àmbit rural i als qui habiten la costa».

La primera sessió de les jornades, celebrada al Palau de la Diputació de Castelló, es va completar amb una conferència a càrrec d’Ignacio Molina de la Torre, assessor per al repte demogràfic de la Vicepresidència 3ª del Govern d’Espanya, i amb una taula rodona sobre les polítiques públiques de les administracions valencianes al món rural.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions