El grup d’investigació Social Innova-IIDL de l’UJI presenta una eina d’intel·ligència artificial per a l’atenció dels serveis socials i un atles d’espais vulnerables

31/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació Social Innova-IIDL de la Universitat Jaume I ha presentat diversos treballs vinculats als serveis socials durant el mes de març. Un dels projectes que ha presentat és una eina d’intel·ligència artificial per a l’atenció dels serveis socials, desenvolupada en el marc del Laboratori de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs i fruit d’un conveni amb Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Aquest projecte d’implantació d’un xatbot social com a assistent virtual per a persones usuàries de serveis socials té com a objectius facilitar l’accessibilitat i usabilitat de la informació i els tràmits més usuals, automatitzar les preguntes freqüents i millorar el canal digital per a la resolució d’incidències. En el desenvolupament de l’eina ha col·laborat l’Ajuntament de Vinaròs, Benicarló i la Mancomunitat Plana Alta como a representant de l’àmbit rural, conformada per les poblacions de Sant Joan de Moró, Benlloc, les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, Sierra Engarcerán i Vilafamés.

Així mateix, s’ha presentat a Vinaròs un atles dels espais vulnerables des de la perspectiva de serveis socials i del Covid-19, una eina que contribueix al diagnòstic i prevenció de situacions de risc i que es desenvoluparà amb caràcter experimental per a dotar als Serveis Socials d'evidències científiques que permeten adequar les seues intervencions a nous reptes.

Es tracta d'una proposta integral i innovadora, que permetrà identificar les zones de vulnerabilitat des d'una perspectiva territorial i, també, des d'un àmbit psicosocial que contempla la inclusió social de les persones més vulnerables i contribueix a la prevenció d'elements de risc com ara la pandèmia de la Covid-19.

D’altra banda, en el marc de la jornada «Estratègia valenciana d’envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada», s’ha presentat un estudi realitzat pel grup Social Innova-IIDL per a l’establiment de les línies estratègiques del Pla Valencià d’Envelliment Actiu.

Finalment, s’ha organitzat una jornada de transferència sobre serveis socials i salut mental a VinaLab de Vinaròs, en la qual s’ha abordat el programa de Servei d’Atenció i Seguiment per a les Persones amb Problemes de Salut Mental Greu (SASEM); machine learning per a l’anàlisi multidimensional dels serveis socials, i bones pràctiques en matèria de salut mental i serveis socials en la província de Castelló.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions