L’UJI celebra el 20é aniversari de la «Col·lecció Amèrica» La col·lecció consta de 45 volums de més de 300 autors llatinoamericans, europeus i espanyols i de desenes de centres d’universitats i centres d’investigació

23/10/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha celebrat el 20é aniversari de la «Col·lecció Amèrica» amb un col·loqui internacional en el qual s’ha fet un repàs de trajectòria de la col·lecció, que ha donat fruit a 45 volums de més de 300 autors llatinoamericans, europeus i espanyols i de desenes de centres d’universitats i centres d’investigació.

La inauguració de l’acte ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; el director del Departament d’Història, Geografia i Art, Víctor Mínguez; el director de la col·lecció, Manuel Chust, i la primera autora de la col·lecció, Inmaculada Rodríguez.

La vicerectora Carmen Lázaro ha assenyalat que aquesta col·lecció «és una contribució d'un valor específic molt important per a promoure la comprensió completa i enriquidora de la història compartida entre Espanya i Amèrica, i per a fomentar la reflexió crítica sobre el passat». Així mateix, ha destacat la seua gran aportació a la investigació americanista tant a l’UJI com a altres universitats.

El director de la col·lecció Manuel Chust ha posat en relleu «el valor intrínsec d’emprendre aquesta col·lecció d’estudis històrics d’Amèrica Llatina en els anys 90 i haver-la mantingut en el temps 20 anys», i ha agraït a tots els que han sigut partícips d’aquest projecte.

En aquesta línia, Víctor Mínguez ha apuntat que «convertir Castelló en un referent de l’americanisme va ser tot un repte, però pagava la pena i ho vam fer gràcies a tot l’equip, vam aconseguir que l’UJI fora un espai de convergència d’americanistes espanyols i també d’Amèrica i altres països» i ha destacat la «Col·lecció Amèrica» com un dels «baluards de l’americanisme de Castelló en el món, amb nombrosos premis i reconeixements i que recull un coneixement d’alt nivell».

Finalment, Inmaculada Rodríguez ha explicat la seua experiència personal quan va fer la seua tesina i una estada a Mèxic com a jove investigadora de l’UJI que va donar lloc al primer llibre de la col·lecció.

Al llarg de la jornada, s’ha abordat l’edició de la història d’Amèrica a Espanya i la trajectòria de la col·lecció tant a Espanya com a Amèrica, i també s’ha comptat amb la intervenció de diversos autors de la col·lecció.

Vídeo de presentación i d'inauguració

Vídeo. Editar «Historia de América en España»

Vídeo de les sesions amb les i els autors (19-10-23)

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions