La Convenció de Faro avalua el projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de l’UJI

13/09/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  convencio-faro-peu Visita_Faro_Consell_Europa_19DLL15_in

    FOTO: Damián Llorens

Una delegació de la Convenció de Faro del Consell d’Europa ha visitat Castelló per a avaluar el projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I. L’objectiu d’aquesta avaluació és reconèixer aquest projecte com a grup oficial de la xarxa de comunitats patrimonials de la Convenció de Faro i així reforçar les accions que incidiran en la internacionalització d'UJI-encultura.

 

La Convenció de Faro és el Conveni Marc del Consell d'Europa sobre el valor del Patrimoni Cultural per a la Societat que va ser signat el 27 d'octubre de 2005 entre alguns dels estats membres del Consell d’Europa. Entre els seus objectius estan reconèixer la responsabilitat personal i col·lectiva del patrimoni cultural, conservar el patrimoni cultural i el seu ús sostenible per al desenvolupament de les persones i la qualitat de vida, i adoptar les mesures necessàries per a posar en pràctica aquests objectius.

 

Francesc Pla Castelltort (Council of Europe Directorate of Democratic Citizenship and Participation) i Prosper Wanner (Council of Europe Faro Lead Expert), en representació de la convenció, han visitat la província durant dos dies per a avaluar el projecte Patrimoni del PEU. El projecte Patrimoni ha participat en diverses activitats i reunions des d’octubre de 2017 i ha realitzat també alguns projectes conjuntament amb altres membres sobre el valor del patrimoni cultural com a eina i recurs per a la cerca de nous models d’organització social, cultural i política.

 

Durant la visita, s’han organitzat diverses taules rodones, trobades i reunions amb institucions, professorat, investigadors experts i projectes de la província de Castelló amb l’objectiu de, d’una banda, avaluar el projecte Patrimoni del PEU i realitzar tota una sèrie de recomanacions en el procés de consideració com a grup oficial de la xarxa de la Convenció de Faro, i en segon lloc, connectar institucions i projectes per a desenvolupar nous escenaris de col·laboració.

 

Per a materialitzar aquests objectius, la visita s’ha organitzat en dues vessants: la participació de la Universitat Jaume I i la d’agents del territori. 

 

Per part de l’UJI, han participat els departaments i projectes connectats, directament o indirectament, amb el projecte Patrimoni del PEU com ara els departaments de Sociologia i d’Educació, el Grau en Història i Patrimoni, la revista Kult-Ur, la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral del Aigua, el Laboratori d’Estudis, Ordenació i Planificació d’Espais Turístics (Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques) i Projectes Europeus de l’UJI. També han participat representants de la Conselleria de Cultura i Esport, Diputació de Castelló, Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació- IVCR+i, Museu de Belles Arts de Castelló, Museu de Vilafamés, Ajuntament de Castelló (Àrea de Participació), Ajuntament de Vilanova d’Alcolea, Ajuntament de Viver, Educació per a Adults (EPA) i Heterotopia, Centre d’estudis d’acció i participació.

 

Pel que fa al territori, els membres avaluadors de la Convenció de Faro han visitat diversos grups del projecte Patrimoni: Altura, amb la participació de l’Ajuntament d’Altura, Associació Cultural Cartuja de Valldecrist i representants del Pla Director de la Cartuja de Valldecrist; i Costur, amb l’Associació Cultural La Fontanella i Territori Espadà, amb representants del Parc Natural de la Serra d’Espadà i altres membres del projecte (empresa “Itinerantur”, Centre Cultural de Suera, Ajuntament d’Artana, «Muntanyes de la Guerra», Cooperativa Canopia (Almedíjar), «Almedíjar Vive», «Artanapèdia», Ajuntament d’Eslida, Centro para el Conocimiento del Paisaje (Matet)).

 

A partir d’aquesta visita, s’inicia una nova fase en la qual els representants de la Convenció de Faro enviaran al projecte Patrimoni PEU un document amb una sèrie de recomanacions per tal de continuar en aquest procés de reconeixement del projecte com a grup oficial de la xarxa de la Convenció de Faro.

 

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions