Federico Buyolo explica que el principal objectiu de l’Agenda 2030 és transformar el món per a no deixar ningú enrere El responsable nacional de l’Agenda 2030 ha participat en la inauguració de les V Jornades d'Investigació per a l'alumnat de Ciències de la Salut

11/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les V Jornades d'Investigació per a l'alumnat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I han congregat avui més de 165 alumnes d’Infermeria, Medicina i Psicologia per abordar la importància del treball dels sanitaris en la cooperació internacional. La inauguració d’aquesta jornada ha comptat amb la presència d’Eva Alcón, rectora de l’UJI; José Luis López, regidor del Benestar Social i Dependència de l’Ajuntament de Castelló; Rafael Ballester, degà de la FCS; Beatriu Escuder Gil, secretaria acadèmica de l’Escola de Doctorat; Pablo Salas i Estefanía Ruiz, director i directora de les jornades, i Mar Lluch Quevedo i M. Carmen Molés, de la Junta de Govern del COPCV.

Rafa Ballester ha explicat que la raó d'haver triat aquest tema són les nombroses catàstrofes humanitàries que s'estan produint per tot el món: l'èbola al Congo, la situació de Gaza, els refugiats que malviuen a Bòsnia, el tsunami d'Indonèsia, l'èxode de Birmània, bombardejos diaris a Iemen, milers de persones amuntegades en camps de refugiats de Lesbos, la crisi de Síria, de Líbia, etc. «I mentrestant tenim una Unió Europea burgesa i egoista que deixa fora del seu territori milers de persones, i governants que tanquen ports i alcen murs», ha denunciat el degà, qui també ha destacat que «afortunadament, això només és la meitat de la realitat, perquè també hi ha governs, organitzacions i persones que treballen per a derrocar aquests murs i milers de professionals sanitaris que es deixen fins i tot la vida per a pal·liar el sofriment de molta gent». Per a finalitzar, s'ha mostrat orgullós de l'empatia i la solidaritat que porten en les seues venes els professionals que ixen de la FCS de l'UJI.

José Luis López ha agraït el compromís de l'UJI amb el seu territori, amb Castelló, i també amb la cooperació al desenvolupament i el desenvolupament sostenible, «una qüestió que és responsabilitat de tots: dels governs, de les universitats i de cadascun de nosaltres». López ha destacat la necessitat de «trencar les barreres invisibles que ens envolten i que no ens deixen veure la realitat del nostre món, en el qual hi ha més de 80 milions de persones que s'han vist obligades a desplaçar-se dels seus països i que simplement estan buscant una oportunitat per a començar un nou projecte de vida i traure les seues famílies endavant». Per això, ha instat els futurs professionals sanitaris a implicar-se en la construcció d'una societat més justa i d'un futur millor.

Per la seua banda, la rectora ha explicat que «la investigació és clau per al desenvolupament de qualsevol sistema de salut pública» i ha destacat que «els resultats de les investigacions no poden quedar tancats als laboratoris; cal que s’obrin cap a la societat per a garantir la seua correcta aplicació. Per tant, no és suficient investigar, sinó que aquesta recerca ha d’estar acompanyada sempre d’una potent comunicació, com es fa en aquestes jornades». Eva Alcón ha afirmat que «l’elecció enguany de la temàtica de la cooperació internacional em sembla molt encertada. Demostra el gran valor dels estudis de ciències de la salut per a aconseguir un món més igualitari i just, i dóna continuïtat a una àmplia varietat de treballs i investigacions en aquest camp que realitza des de fa temps la nostra universitat».

La inauguració ha finalitzat amb una emotiva actuació de dos estudiants de últim curs de Psicologia, Sergio Peris i Andrés Fernández (Pólvora i Karma), que han interpretat la cançó Alika, un rap reivindicatiu sobre la història d’una jove africana que inicia un viatge ple d’obstacles i de patiments per tal d’arribar a Europa, i en la qual també es critica la indiferència de la societat actual davant d’aquesta crua realitat.

Conferència inaugural

Federico Buyolo García, director general de l'Oficina de l'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030 en el Govern d'Espanya, ha explicat en la conferència inaugural del congrés que «Internet i les xarxes socials ens fan viure tancats en les nostres xicotetes bambolles. Acabem escoltant allò que volem escoltar, i això dificulta que entenguem el món global en què vivim. No tenim una visió de la ciutadania global i això és fonamental perquè tots els problemes del món estan interconnectats, són globals i ens afecten». 

En aquest sentit, Buyolo ha lamentat que la globalització ha provocat una situació «de desigualtat social, econòmica, cultural i generacional insostenible» i ha defensat que «hem d'entendre que som part del problema, però som el tot de la solució». «Tenim els recursos necessaris per a alimentar fins a 10.000 milions de persones i, no obstant això, tenim 870 milions de persones que no tenen garantida la seua seguretat alimentària. Al mateix temps, tenim 1.100 milions de persones amb problemes associats al sobrepès i un desaprofitament alimentari del 30% als països desenvolupats. En 2040 es preveu que el 65% de la població viurà en grans ciutats, ocupant només el 3% del territori, però consumint el 75% dels recursos naturals. Aquests desequilibris no es poden produir, perquè el món té els suficients recursos per a no deixar ningú enrere i no podem generar aquesta ruptura», ha afegit. 

El director general ha explicat que l'Agenda 2030 té com a principal objectiu «transformar el món per a no deixar ningú enrere, i per a això defineix cap a on hem d'anar, perquè avui dia sabem el que passarà demà, tenim els coneixements i les investigacions necessàries per a determinar el que passarà si no prenem determinades decisions». Per tot això, ha explicat que «és una agenda complexa per a un món complex, que defensa que el desenvolupament només pot ser sostenible o no serà» i ha afegit que «no és una agenda només de governs, sinó que és una agenda de ciutadania i de valors, que ha nascut des de la participació, i en la qual la ciutadania ha d'estar en el centre de totes les decisions». Per a finalitzar, Federico Buyolo ha afirmat que «aquesta agenda és el nostre nou contracte social global i ens atorga el poder per a dur a terme aquesta transformació».

Imatges

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions