Alumnat i professorat participen en la jornada didàctica-lúdica de la commemoració dels 150 anys de la Taula Periòdica dels Elements

21/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-estce-taula-periodica 150_Anys_Taula_Periodica_DLL003_in

    FOTO: Damián LLorens

Alumnat i professorat del Grau en Química de la Universitat Jaume I de Castelló ha compartit divendres 5 d’abril de 2019 a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals una jornada didàctica i lúdica per commemorar el 150 aniversari de la publicació de la taula periòdica dels elements químics, pareguda i semblant a les actuals, pel científic rus Dimitri Mendeléiev.

La jornada s’ha iniciat amb la conferència de la professora la Universitat de Sevilla Adela Muñoz, qui ha fet un recorregut per algunes de les dones científiques vinculades a la taula periòdica. La divulgadora ha començat la seua exposició recordant que alguns dels noms dels elements fan referència a deesses, com el vanadi, l’iridi o el tel·luri, i ha nomenat la mare de Mendeléiev com la primera dona vinculada a la taula, per l’esforç que li va suposar a ella oferir-li un futur al seu fill.

Mari Paulze Lavoisier, dona d’Antoine Lavoisier, pare de la química moderna, ha sigut una altra de les dones destacades per Muñoz, per la seua contribució en el treball del seu marit, amb la traducció de textos d’altres científics i per les il·lustracions en el seu Tractat Elemental de Química, «més aclaridores que les explicacions del científic gal».

De la física austríaca jueva Lise Meitner, ha destacat el seu treball sense remuneració i el fet que participara en el descobriment de la fissió nuclear. Això no obstant, el premi Nobel va ser per al seu company Otto Hahn. A més, ha comentat que va renunciar a participar en l’equip de treball de la bomba atòmica i per això un dels seus nebots va escriure l’epitafi «una física que mai va perdre la seua humanitat».

D’Ida Noddack, química i física alemanya, descobridora amb el seu marit del reni, ha comentat les tres nominacions al Nobel, i el fet que l’escàs suport de la seua parella l’impedira aconseguir-lo. No va ser així en el cas de Marie Curie, descobridora del poloni i el radi, l’home de la qual va plantejar renunciar al Nobel si no el rebia també la seua dona.

Muñoz ha comentat que «va ser feminista abans que química» i que el seu interés pel paper que havien tingut les dones en el món de la ciència la va portar a iniciar, en la dècada dels 90, una sèrie d’investigacions sobre dones científiques recollides en les seues nombroses publicacions i algunes en el títol Sabias (Debate, 2017). La web http://hypatia.es/ recull totes les seues activitats de divulgació científica.

La professora ha cedit la paraula a l’alumnat, que havia preparat tres exposicions orals sobre els elements descoberts per científics espanyols; el silici, per la seua importància en l’actualitat i una breu però detallada història sobre alguns dels elements més antics de la taula. A més, l’estudiantat havia preparat 26 pòsters sobre l’àmplia temàtica de la taula, que han sigut explicats per ells mateixos durant el descans. Alguns dels temes han sigut dones científiques, el grup dels lantànids o l’últim element descobert, l’oganessó, amb el número 118.

Les comunicacions premiades en la jornada han sigut la de Carmen Ramos Vellón, en la modalitat oral, sota el títol «Complint el somni de Mendeléiev. Històries de la química» i la de Laura Agost, Laura Ibáñez i Ezequiel Valero, en la modalitat de pòster amb el títol «Platinum: the ‘holy grail’ element for oncologic applications», que s’han emportat un taló de 150 euros patrocinat per la secció territorial de València de la RSEQ que els ha lliurat la seua presidenta, Carmen Ramírez.

A més a més, s’ha obsequiat amb un exemplar de Sabias. La cara oculta de la ciencia d’Adela Muñoz a les alumnes que han participat en les presentacions orals: Victoria Bolos Sánchez, Ana María Mitroi i Rosa Peris, amb «Elements descoberts per espanyols» i a Andrea Jordán Bocero i Sara Vaya Gual per «Un món de silici» i a Carmen Ramos. I s’ha sortejat entre els participants en l’exposició de pòsters cinc exemplars de The Disappearing Spoon and Other True Tales of Madness, Love, and the History of the World from the Periodic Table of the Elements, de Sam Kean i quatre d’El secreto de Prometeo y otras historias sobre la Tabla Periódica de los Elementos de Alejandro Navarro Yáñez.

La commemoració ha finalitzat amb la intervenció del professor Miquel Durán de la Universitat de Girona, qui ha oferit una conferència-espectacle, amb diversos trucs de màgia. Durán ha explicat que la taula periòdica és una de les icones mundials i que hi ha diversos tipus de taula: compacta, llarga, simètrica, i que per a ell és la més interessant, perquè com a físic li troba relació amb el món quàntic. El professor ha realitzat diversos trucs on ha endevinat el nombre atòmic de l’element elegit o ha jugat amb les lletres per crear noms d’elements.

En finalitzar, Durán ha volgut transmetre a l’estudiantat i també al personal docent la importància de la divulgació científica i en el cas de la química, «transmetre la importància de la taula periòdica dels elements en la vida quotidiana». El professor té un blog molt interessant, Edunomia (http://edunomia.net), on escriu sobre diferents aspectes de l’educació superior, les xarxes socials i la comunicació científica.

La jornada ha sigut inaugurada per la vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat, Pilar Safont, qui ha destacat la rellevància dels dos ponents i la importància dels elements de la taula en la nostra vida. A continuació, el vicedirector del Grau en Química, Mario Llusar, ha comentat que la taula periòdica és per als químics el mateix que les peces d’escacs són per als jugadors. Per últim, la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Amelia Simó, ha destacat el paper de la titulació dins de la història de l’UJI, perquè és una de les primeres titulacions, que ja s’impartia des dels anys 70 en l’antic col·legi universitari i per l’excel·lència dels seus grups d’investigació.

La jornada ha comptat amb el patrocini de l'Aula Torrecid de Lideratge i Innovació i la col·laboració del Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, la Secció Territorial de València de la Reial Societat Espanyola de Química i de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Químics de la Comunitat Valenciana.

Imatges de la jornada

Vídeos de la jornada:

 
 
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions