Francisco Álvarez destaca la importància de coordinar esforços per afavorir l'emprenedoria a la Comunidad Valenciana

16/01/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Presentació informe GEM espaitec-informe-gem Presentacio_GEM_post_18DLL49_in

    FOTO: Damián Llorens

La sala de premsa de l'edifici de Rectorat i Serveis Centrals de la Universitat Jaume I ha reunit avui els principals agents de l'ecosistema emprenedor provincial durant la presentació de l'Informe GEM Comunitat Valenciana, un projecte de recerca per a facilitar el coneixement de la situació de l'activitat emprenedora a escala mundial.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació de Pilar García Agustín, vicerectora d'Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de l’UJI; Francisco Álvarez, director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana; Justo Vellón, director general de CEEI Castelló; José María Gómez Gras, director de l'informe i catedràtic d'Organització d'empreses de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH); i Ignacio Mira, director executiu del Projecte GEM Comunitat Valenciana.

D'acord amb les dades obtingudes en 2016 relacionades amb les percepcions i actituds de la població, Ignacio Mira ha ressaltat que la taxa de població que percep oportunitats descendeix 4,7 punts, el coneixement d'emprenedors s'incrementa en 5,1 punts, l'autoreconeixement d'habilitats ascendeix 4,1 punts i el temor al fracàs com a barrera es manté. 

Respecte als trets culturals de la societat, la meitat de la població segueix considerant l’emprenedoria bona opció professional i la percepció de bon estatus per a qui aconsegueix l'èxit repunta 5,4 punts respecte a l'any 2015.

Quant al perfil emprenedor i les característiques de l'activitat en l'àmbit autonòmic, el percentatge de població involucrada en l'engegada i creixement inicial d'iniciatives emprenedores continua situant-se en mínims del 3,8%, una mica més d'un punt inferior a la mitjana nacional. No obstant això, les dades de 2016 indiquen que la intenció emprenedora se situa en un 6,7%, és a dir, mig punt més alta que la mitjana en l'àmbit nacional. 

Per gènere, el 53% dels emprenedors són homes i el 47% dones. El perfil mitjà de l'emprenedor de la Comunitat Valenciana és home, de 40 anys d'edat, orientat al sector consum, amb estudis universitaris i formació específica en emprenedoria. Respecte a la raó per a emprendre, en el cas de les dones es detecta una mica més oportunitat i en el dels homes una mica més de necessitat. 

Atenent la grandària dels projectes empresos, les iniciatives emprenedores en solitari segueixen sent majoritàries (42,6%) i se segueix mantenint la distància sobre la següent opció de dos socis. 

Respecte al finançament, les necessitats financeres declarades amb més freqüència pels emprenedors naixents se situen en uns 25.000 €. Destacar que en 2016 el finançament informal s'incrementa lleugerament: el 2,4% de la població ha actuat com a «finançador informal» enfront del 2,2% de l'any anterior, i la quantitat mitjana aportada se situa en valors de 12.000 €. 

Finalment, cal destacar que el panell d'experts entrevistat valora positivament el suport a noves empreses i en creixement per part dels parcs científics i incubadores i programes de foment a la creació i desenvolupament empresarial. Es considera que les universitats han d'impulsar els seus parcs científics i espais de foment de l’emprenedoria amb especial atenció a la creació d'empreses de base tecnològica competitives a escala global. 

Més informació i accés a l'informe en http://editorial.edu.umh.es/2017/10/24/actividad-emprendedora-en-la-comunidad-valenciana-informe-gem-2016/

 

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions