El president de l’ONGD Amigos de Silva mostra els avantatges d’un nou model de finançament aplicat a projectes d’obtenció d’aigua potable en el seminari de la Càtedra FACSA

10/01/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  seminari-facsa Seminario_Catedra_FACSA_17DLL16_in

    FOTO: Damián Llorens

Paco Moreno, fundador, president i director de projectes de l’ONGD Amigos de Silva, ha explicat el treball que realitza aquesta organització en l’àmbit de la salut i el proveïment d'aigua potable en el seminari «Etiòpia i l'aigua: implementació de noves formes de gestió i execució de projectes de desenvolupament», organitzat per la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I, dins de la seua línia de treball de Cooperació al Desenvolupament.

Moreno ha explicat que l’entitat treballa a la regió d’Àfar a Etiòpia des de 2005, principalment en l’obtenció de nous punts d’aigua potable i la rehabilitació dels ja existents atès que «un dels principals elements que redueixen les malalties és el consum d’aigua en bon estat». En aquesta línia, el president d’Amigos de Silva ha assenyalat que estan desenvolupant amb el CSIC la implementació d’un projecte de millora de la qualitat de l’aigua mitjançant la utilització d’un nou sistema de filtrat que redueix significativament la concentració de fluor en l’aigua.

Així mateix, ha afegit que no sols la sanitat és important sinó que l’aigua és una de les claus d’aquesta regió atès que el 90 % de la població és nòmada perquè busca punts d’aigua. «Si podem evitar aquests trasllats de població es podran assentar i millorar les seues condicions de vida», ha apuntat. Pel que fa a la perforació de pous d’aigua, ha explicat que a Etiòpia té un cost tres vegades superior al d’Espanya, una qüestió que els va fer plantejar-se buscar una manera de reduir les despeses i una forma de finançament alternativa a l’habitual.

En aquest sentit, ha destacat que l’ONGD Amigos de Silva, amb la Fundació Ayudare, ha apostat per un nou model de finançament mitjançant la constitució d’una empresa de perforació de caràcter solidari de manera que l’execució dels projectes genera ingressos que poden invertir-se en més accions. «La gestió dels recursos ha de ser una gestió empresarial no orientada al benefici sinó a estirar el finançament el màxim possible», ha afirmat. Amb aquest model, s’ha aconseguit reduir el preu de la perforació dels nous punts d’aigua potable, obtenir una major qualitat de les perforacions i millorar en l’execució dels terminis, entre altres avantatges.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions