Experts destaquen la importància de l'economia del bé comú per a aconseguir transformar la societat

15/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  economia-be-comu Economia_Be_Comu_17DLL17_in

    FOTO: Damián LLorens

La Universitat Jaume I i la Fundació Novessendes, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, han celebrat avui la jornada «Nova economia i ODS: cap a un model econòmic amb rostre humà». En la inauguració han participat la vicerectora d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet; el director de la Fundació Novessendes, Manolo Piquer, i Salvador Aguilella, diputat provincial de Promoció Econòmica. 

Inmaculada Fortanet ha explicat que el model econòmic que centra aquesta jornada aposta per uns valors, com per exemple la confiança, la igualtat o la cooperació, que encara no tenen una incidència directa en la vida de les persones ni es concreten en els models econòmics, igual que ocorre amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU que troben moltes dificultats per al seu compliment en el sistema capitalista. «Per això, aquesta jornada, que promou el model econòmic del bé comú, no solament de manera teòrica, sinó també mitjançant la presentació d'experiències concretes, és tota una oportunitat per a reflexionar i prendre decisions com a docents, com a estudiants i, sobretot, com a ciutadanes i ciutadans responsables i compromesos amb la humanitat i el planeta», ha afirmat. 

Per la seua banda, Manolo Piquer ha indicat que l'objectiu de la fundació que dirigeix és estimular un canvi en el sistema econòmic per a aconseguir una millora comunitària i ha afirmat que «l'economia del bé comú és una eina fonamental per a avançar en la consecució dels ODS». El representant de Novessendes ha agraït el gran acolliment que ha tingut aquesta iniciativa en institucions i empreses de tota la província. Per a finalitzar, Salvador Aguilella ha afirmat que per a aconseguir aquest canvi en el model econòmic i social és clau la col·laboració dels més joves i també ha instat les empreses a ser socialment responsables i els clients a apostar per les empreses que tinguen en compte els criteris socials, «ja que si la ciutadania ho demanda, les empreses hauran d'adaptar-s'hi». 

«Aliances per al desenvolupament sostenible»

Després de la inauguració, Federico Buyolo, director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, i Paco Álvarez, director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, han oferit una conferència sota el títol «Aliances per al desenvolupament sostenible». 

Federico Buyolo ha posat l'accent en la importància de complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible formulats per l'ONU, «ja que és el mínim que hem de fer», i ha explicat que som la primera generació que té capacitat per a acabar amb la fam al món. «Hi ha 750 milions de persones que no tenen assegurada la seua alimentació i hi ha 1.000 milions de persones amb problemes de salut per sobrepès. No estem davant un problema de recursos, sinó de distribució, i per a solucionar-ho cal anar a l'origen, a les desigualtats que existeixen entre les diferents zones del món». El responsable de Cooperació i Solidaritat també ha explicat com la Generalitat Valenciana ha creat una xarxa d'aliances intel·ligents per a aconseguir canviar el model econòmic i complir els 17 ODS: «hem creat aliances amb les universitats, amb les ONGD, entre les conselleries, amb el sector privat, amb experts, i amb les ciutats, de manera que cadascun dels 16 municipis més grans de la Comunitat Valenciana –que aglutinen el 50% de la nostra població– lidera la consecució d'un dels ODS». 

Per la seua banda, Paco Álvarez ha sigut taxatiu en afirmar que en el tema del desenvolupament sostenible «ha arribat l'hora de passar a l'acció, perquè hi ha massa xerrameca». El director general ha defensat la necessitat que qualsevol economia siga social, perquè està en el seu origen; ha apostat per deixar d'abusar del terme sostenibilitat, ja que s'està deformant el seu vertader sentit, i ha incidit en la importància de distingir empresa de negoci, ja que «les empreses són la cèl·lula social més important després de la família». Paco Álvarez ha criticat que «en la societat actual l'èxit només es mesura en paràmetres de creixement econòmic el que és un error perquè en un planeta finit el creixement no pot ser infinit». Per a finalitzar ha fet una crida per a fomentar l'educació sobre l'economia social i la sostenibilitat en tots els àmbits, «ja que l'educació serà el que permetrà canviar el nostre model econòmic i la nostra societat». 

Intervenció de Christian Felber

La jornada també ha comptat amb la participació de Christian Felber, promotor del concepte d'economia del bé comú, qui ha explicat com encaixa aquesta proposta en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 i ha compartit l'impacte real que ha tingut en diferents àmbits el model d'economia del bé comú.

Christian Felber ha explicat que l'EBC és un model econòmic alternatiu que es construeix “de baix a dalt”, de manera participativa però que necessita el suport de les administracions, “de dalt a baix”, per avançar en la seua implementació i extensió. Felber ha parlat de la importància de potenciar la democràcia sobirana, que la gent siga qui puga decidir quin tipus d'economia vol, al servei de què i qui, quines regles de comerç cal tindre, etc.

“Tenim un sistema econòmic, una ciència econòmica que s'ha separat dels valors, de l'ètica, dels sentiments, del sentit de la vida. L'economia capitalista està centrada en el benefici i creixement econòmic, i els diners s'han convertit en la finalitat i no en un medi” ha lamentat Felber, qui ha detallat que l'EBC “està en un altre paradigma, lligat a objectius com la bona vida, l'estima de la vida del planeta, la felicitat de les persones, entre altres”. Per això, considera necessari redefinir el concepte d'èxit econòmic, vinculant-ho als valors com la dignitat humana i els drets humans, dels quals naix el moviment de l'EBC.

Per a finalitzar, la jornada ha conclòs amb el lliurament de l'esment honorífic a les empreses d'economia del bé comú: Cartonajes la Plana, Cuinatur-Menjadors escolars sostenibles, Espai Pou de Beca, Voramar i SuperNaranjas.

Imatges

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions