Marisa Salanova: «El repte està a connectar les persones amb els valors fonamentals d'una organització»

27/10/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La catedràtica de Psicologia Organizacional Positiva de la Universitat Jaume I, Marisa Salanova, ha presentat al costat d'Alfonso Garrido-Lestache, director de Recursos Humans de l'Hospital de Manises, les claus de l’engagement en el treball, en un desdejuni organitzat per l'Associació Espanyola de Directius (AED) a València.

En la seua intervenció, Marisa Salanova, ha assenyalat que un dels grans reptes de l'empresa es troba a «connectar a les persones amb els valors fonamentals d'una organització», quelcom que es tradueix en millores com ara la qualitat del servei, menys accidents laborals, menor absentisme o conductes més innovadores. Salanova, que ha sigut presentada per la moderadora de l'acte Montse Sans com el «principal referent en psicologia positiva d'Espanya», ha analitzat com incideix l'engagement en la generació de treballadors més feliços i productius.

En la seua intervenció, ha oferit alguns suggeriments per a desenvolupar aquestes connexions en el treball a través d'intervencions des de la psicologia positiva, basades a «saber què fa felices les organitzacions i com ho fa». «La nostra missió és desenvolupar organitzacions que siguen cada vegada més saludables i resilients», ha destacat.

«Un treballador content no és solament aquell que no està cremat, sinó el que està apassionat pel seu treball i la seua manera de vida», ha avançat Salanova, a mesura que ha traçat alguns perfils de treballadors en els quals es mostra major nivell d'engagement en el treball. Així, a mesura que ens fem majors, augmenta la felicitat en el treball, en tots dos sexes per igual, depenent del tipus de labor que es realitze, ja que es mostren millors nivells en càrrecs directius, emprenedors i treballs relacionats amb l'agricultura o la sanitat. «Aquestes professions comparteixen conceptes com l'autonomia», un dels motors d'un treballador implicat, en el qual es denoten altres característiques com «ser actiu i proactiu, ser capaç de generar el seu propi feedback, tenir valors que s'ajusten a l'organització, voler treballar però sense ser un addicte i ser proactiu també fóra del treball».

Tots dos ponents s'han felicitat pel fet que cada vegada més empreses aposten per fomentar recursos laborals que augmenten l'engagement, un concepte que «es pot desenvolupar en qualsevol àmbit, encara que no totes les organitzacions estan madures per a fer-ho», ha puntualitzat Salanova. En fomentar aquest ambient laboral positiu, els estudis presentats en el desdejuni de treball mostren conceptes com a autonomia, amor pels companys, oportunitats d'aprenentatge, bona pràctiques, lideratge i factors personals com autoeficàcia, optimisme, emocions positives, capacitat de resiliència, creixement posttraumàtic o responsabilitat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions