L’UJI col·labora amb l’Ajuntament de Benlloch en l’organització de les II Jornades per la Memòria Històrica Es celebraran els dies 29 i 30 de setembre a l’Auditori Municipal

25/09/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Benlloch celebra els dies 29 i 30 de setembre de 2017 la segona edició de les Jornades per la memòria Històrica, organitzades per l’Ajuntament i amb la col·laboració de l’UJI.

Les jornades començaran el divendres a les 18 h i continuaran el dissabte fins al migdia. En aquest transcurs es realitzaran exposicions, xarrades i projeccions al voltant del que va ocórrer a Benlloch durant la Guerra Civil, donant especial importància al paper de les dones en aquell moment.

La inauguració de les jornades, a les 18 hores, estarà marcada per una exposició molt especial per al poble, veïns i veïnes de Benlloch. La mostra estarà formada per imatges, textos, audiovisuals, i troballes de documents de l’època que han fet els tècnics de l’Ajuntament. L’exposició romandrà oberta durant tot el transcurs de les jornades.

Tot seguit es projectarà un curt documental a partir d’una sèrie d’entrevistes a testimonis femenins de Benlloch que van viure en primera persona la Guerra Civil al municipi, Relats en femení ens transporta a través dels records de les protagonistes al Benlloch del 1938.

L’últim acte per al divendres serà la presentació del llibre Tragèdies silenciades de Raül González, editat per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili. Una publicació, que segons descriu l’escriptor «rescata com va ser la repressió franquista durant la conjuntura del maquis i l'enorme impacte que va tindre en l'interior rural castellonenc. Entre les paraules claus, Maquis, repressió franquista, guerrilla, món rural, violència, Ley de Fugas, desertització política o comarques del nord del País Valencià».

La segona jornada s’obrirà amb la intervenció de Rosa Monlleó, que parlarà sobre el paper de les dones al front i la rereguarda, una figura poc reivindicada. A través de la xarrada «Les dones milicianes a la Guerra Civil», aquesta especialista en investigació històrica explicarà precisament aquest aspecte del conflicte bèl·lic i especialment el paper de les dones en la defensa dels drets democràtics.

La Plana Alta va acollir moltíssims refugiats, i també en va generar. Què va passar amb ells, on es van refugiar o qui els va acollir són algunes de les preguntes que resoldrà Alfredo Fornàs en la xerrada  «L’exili interior: els refugiats de la plana alta».

L’Ajuntament pretén, amb aquestes jornades, despertar l’interés dels veïns i veïnes tant de la localitat com dels voltants, pel seu passat i la seua història, amb evidències escrites i testimonis orals de persones del municipi que poden contar fets històrics importants ocorreguts a Benlloch. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions