Ayora: «Cal enfrontar-se al medi natural amb humilitat, perquè l'excés de confiança pot portar a accidents»

26/07/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Planificar, organitzar i anticipar-se és la millor estratègia per minimitzar el risc en els esports d'aventura i les activitats a l'aire lliure ha assegurat el coronel de l'Exèrcit de Terra i membre del Grup Militar d'Alta Muntanya, Alberto Ayora Hirsch, durant la primera conferència «Gestió del risc en muntanya i en activitats a l’aire lliure» del curs «Salva una vida en qualsevol lloc. Suport vital bàsic en el medi natural» que s'ha iniciat avui dilluns 3 de juliol en la Universitat Jaume I de Castelló.

Ayora ha explicat que és fonamental planificar l'activitat i comptar amb un pla de prevenció que contempli els objectius i identifiqui els possibles riscos. El següent pas seria l'organització en el qual es tindrien en compte aspectes com la revisió del material amb el qual s'explica, la capacitat de les persones que participen o la meteorologia, el desconeixement de la qual pot implicar greus riscos perquè «els perills que no s'identifiquen poden ser els pitjors» ha comentat.

La prevenció contemplaria el pla d'emergència, aquells aspectes que una vegada que ha sorgit un problema o un accident poden portar al fet que el succés acabi millor de l'esperat. Per a això és necessari comptar amb especialistes en el medi que coneguin les tècniques i fins i tot realitzar exercicis de simulació, perquè una vegada arribat el moment, les persones participants en l'activitat sàpiguen com reaccionar, ja que en la seua opinió, «la influència de les emocions en les decisions i en la dinàmica de grup porta, en moltes ocasions, a prendre decisions equivocades»; per això el coronel ha insistit en la necessitat d'incidir en el factor humà en aquest tipus de cursos.

El responsable de prevenció i formació del grup d’investigació Salut i Seguretat en la Muntanya del Govern d’Aragó ha indicat que gran part dels accidents en muntanya es produeixen en les activitats de senderisme (aquelles que la major part de la gent pensen que no hi ha risc) habitualment per l’ús de material inadequat, mala planificació o sobreestimació de les possibilitats davant les exigències del recorregut perquè «cal ser conscient que qualsevol activitat en muntanya comporta un risc» ha dit . Així mateix, ha comentat que en els últims anys també hi ha hagut un augment de les incidències en les proves esportives que es realitzen en aquests espais.

Ayora considera que cal fomentar una «cultura de seguretat» entre el públic en general perquè siga conscient dels perills i minimitze els riscos ja que les «persones conscients disminueixen considerablement el percentatge de risc» i ha comentat el treball realitzat en la campanya «Montaña segura» del Govern d’Aragó, Aramón, i la Federació de Muntanyisme en què s’ofereix informació i consells de prevenció d’accidents (http://www.montanasegura.com).

El professor Eladio Collado Boira, de la Unitat Predepartamental d’Infermeria i Nicolás Sojo Moyano, membre de Samu i pilot d’Helicòpter HEMS, són els coordinadors d’aquesta formació que compta amb la col·laboració de Creu Roja Espanyola Comunitat Valenciana; Consorci Provincial de Bombers de Castelló; Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i Conselleria de Sanitat. Servei d’Emergències Sanitàries. SAMU.

Imatges de la inauguració i de la primera conferència: http://www.uji.es/com/fotonoticies/arxiu/2017/07/cursos-estiu-17-curs-1/

Vídeo en diferents formats

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions