Les Corts Valencianes recolzen la candidatura de «Camins del Penyagolosa» com a Patrimoni Mundial de la Unesco

12/07/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les Corts Valencianes han aprovat, dimecres 5 de juliol de 2017, una declaració institucional per recolzar la candidatura de «Camins del Penyagolosa» com a Patrimoni Mundial de la Unesco, impulsada per la Diputació de Castelló mitjançant la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I de Castelló.

La declaració explica que «Penyagolosa identifica el caràcter del seu paisatge cultural, rural i vernacle mediterrani» reflectit mitjançant la seua arquitectura de l’aigua i de la pedra en sec, els seus camins medievals pavimentats i les peregrinacions seculars que perduren amb força. A més, afegeix que els paisatges rurals d’alta i mitja muntanya de l’interior de Castelló representen l’espai físic i cultural en el qual encara avui existeixen evidències materials i immaterials de formes de vida pretèrita.

En l’escrit es destaca com les sendes naturals s’han convertit en un lloc d’obligada visita per als amants de l’esport, la naturalesa i la gastronomia i que per això és un magnífic exemple de paisatge vernacle de muntanya mediterrània que ha sabut adaptar-se i projectar-se cap al futur fruit de la valorització i reactivació dels diferents valors d’aquest paisatge.

La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I ha treballat en l'expedient «Camins del Penyagolosa» des de finals de 2015 amb la difusió d'aquesta iniciativa, l’organització de jornades i el treball de recuperació de dades amb els veïns i veïnes dels pobles, alhora que perfeccionava l'expedient de promoció de la candidatura a finals de 2016.

El treball desenvolupat ha comptat amb el suport de les primeres autoritats i la ciutadania dels municipis implicats. Ha sigut un recorregut costós i llarg perquè ha implicat la recollida de molta informació (de vegades perduda), la recuperació de sendes i traçats antics i la reunió habitual de veïns i experts, però que revertirà positivament en el futur dels municipis d'interior que tenen en el turisme cultural una font d'oportunitats econòmiques a explorar.

Una de les principals activitats de la Càtedra per a enguany serà tractar que l’expedient siga atès per la comissió de patrimoni del Ministeri, que implicarà el desenvolupament de nombroses accions fins a aqueixa data, com ara la declaració de Béns de Rellevància Local per part dels municipis, la declaració dels camins com a Monument Natural o la coordinació del Pla de Gestió del Patrimoni Cultural dels Camins de Peregrinació a Sant Joan de Penyagolosa.

Declaració institucional

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions