La Xarxa UNITWIN de la Unesco admet l’UJI com a observadora acreditada

19/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Xarxa d'universitats UNITWIN sobre arqueologia subaquàtica de la Unesco ha admés la Universitat Jaume I com a universitat observadora acreditada de la xarxa durant l'última reunió celebrada a principis de juny. La candidatura va ser presentada pel professor Mariano J. Aznar, catedràtic de Dret Internacional Públic de la universitat pública de Castelló, qui ha actuat com a assessor jurídic de diverses missions de la Unesco i és especialista en la protecció jurídica del patrimoni cultural subaquàtic.

La Xarxa UNITWIN sobre arqueologia subaquàtica té com a objectiu augmentar la capacitat als països participants a través de la cooperació internacional. Augmenta la protecció i la recerca del patrimoni cultural subaquàtic, connectant de manera formal les universitats i les institucions de formació professional que treballen en el camp de l'arqueologia subaquàtica. Serveix així mateix de pont entre el món acadèmic, la societat civil, les comunitats locals, la recerca i els responsables polítics. Està formada en l'actualitat per 12 universitats d'Espanya, Austràlia, Turquia, Regne Unit, Egipte, Polònia, França, Croàcia i els Estats Units com a membres plens; i d'Espanya, Regne Unit, Itàlia, Eslovènia, Turquia, Líban, Japó, Xipre i Guam, com a membres associats.

Les activitats del programa de cooperació es refereixen al camp de l'arqueologia subaquàtica relacionat amb el patrimoni cultural subaquàtic i les disciplines associades. Els principals camps d'interès són: la protecció, preservació, conservació, restauració, recerca, difusió i gestió cultural del patrimoni cultural subaqüàtic. Les disciplines en qüestió són arqueologia submarina, arqueologia marítima, arqueologia nàutica, restauració i conservació de les restes submarines museologia, presentació pública, gestió del patrimoni cultural subaquàtic, patrimoni costaner, tecnologies informàtiques i enginyeria en arqueologia submarina. L’UJI se centra en la protecció jurídica, encara que també comença ara una nova trajectòria en robòtica submarina aplicada al patrimoni cultural subaquàtic.

El Programa UNITWIN/Càtedres Unesco es va concebre com una forma d'impulsar la recerca, la capacitació i el desenvolupament de programes en tots els àmbits de competència de la Unesco mitjançant la creació de xarxes universitàries i el foment de la cooperació interuniversitària mitjançant la transferència de coneixements transfronterers. Des de la seua creació en 1992, el programa ha suscitat gran interès entre els Estats membres. La Xarxa complementa la tasca de la Secretaria de la Unesco de la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic de 2001. Adoptada en 2001, aquesta convenció té la intenció d'ajudar als Estats protegir millor el patrimoni submergit.

Web de la xarxa: http://www.underwaterarchaeology.net

 

 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions