Una jornada de l’UJI sobre patents subratlla la importància d’aquesta documentació cientificotècnica per als projectes de recerca

15/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) i l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) han celebrat una jornada sobre els documents de patents i la protecció de resultats dirigida a investigadores i investigadors de la Universitat Jaume I.

El cap del Servei de Documentació de l'OEPM, Mariano Nieto, ha sigut l’encarregat d’explicar com les patents poden ajudar el personal investigador en els seus projectes, tant des de la seua concepció inicial mitjançant cerques profitoses en bases de dades específiques, com en l'adequada protecció legal dels resultats finals. «Les patents pròpies permeten obtenir exclusivitat sobre els resultats tecnològics de la investigació però també poden millorar la imatge i la penetració internacional i suposen una eina clau per a la transferència tecnològica», ha apuntat.

Pel que fa a les patents alienes, ha assenyalat que són «una col·lecció imprescindible de documentació cientificotècnica que ajuda les investigadores i investigadors en les diferents fases dels projectes». Així, ha explicat que informar-se sobre les patents de forma prèvia ajuda a planificar els projectes d'acord amb el coneixement existent; també és una forma d’assegurar-se que la tecnologia no ha sigut desenvolupada abans i serveix per a fer un seguiment d’allò que s’està realitzant en altres centres i avaluar la patentabilitat dels resultats propis. «Realitzar una cerca i anàlisi de les patents abans de la investigació i durant el seu desenvolupament evita investigacions redundants i ajuda a obtenir resultats innovadors i patentables que seran més atractius per a la indústria i fàcilment transferibles», ha afirmat.

En aquesta línia, ha fet un repàs dels principals avantatges de les patents com a documentació científica atès que són una col·lecció amplíssima de documents, una informació única i no divulgada prèviament sense la qual es perd el 50% de l’estat de l’art, a més de ser una informació més completa que els articles científics i molt ben classificada amb una estructura uniforme en els diferents països.

A continuació, ha explicat algunes de les principals bases de dades que es poden consultar sobre patents i els serveis que ofereix l'OEPM, com ara butlletins de vigilància tecnològica trimestrals o alertes amb actualitzacions diàries, ambdós de forma gratuïta, o els informes tecnològics de patents, de pagament. Finalment, ha comentat els principals canvis introduïts per la nova Llei de Patents espanyola.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions