La Universitat Jaume I presenta la seua marca en el III Congrés Internacional de Cultura Visual

02/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha presentat la seua nova marca de comunicació en el III Congrés Internacional de Cultura Visual, celebrat aquesta setmana a Barcelona, on s'ha exposat l'estratègia de la institució per a promoure una identitat gràfica que integre els valors d'innovació i modernitat que han caracteritzat des de la seua creació al centre castellonenc. La presentació de la nova marca s'ha exposat com a cas d'estudi dins de la dinàmica de moltes universitats espanyoles i estrangeres de crear una identitat complementària a la marca oficial, que permeta posicionar la institució acadèmica entre els seus públics més joves. En aquest sentit, el treball que s'ha dut a terme a la Universitat Jaume I durant l'últim any i mig representa el procés d'innovació més recent dut a terme per les universitats espanyoles i ha sigut valorat com un encert i una aposta per l'excel·lència comunicativa de la Universitat per part del públic assistent a aquesta trobada acadèmica.

La presentació de la nova marca ha servit per a posar de manifest les necessitats comunicatives per les quals es va plantejar aquest canvi, que partien d'un interès per revalidar la imatge de modernitat i innovació que va caracteritzar la Universitat Jaume I en el moment de la seua creació, el 1991, i, al mateix temps, per a evidenciar la consolidació del seu projecte docent, investigador i cultural. En aquest sentit, les premisses sota les quals s'ha dut a terme la creació de la nova identitat de marca de comunicació han sigut les de mantenir un lligam amb els orígens i la història de la institució, i reforçar la percepció d'universitat en constant progrés i adaptació als nous temps. Per això, la nova identitat visual es caracteritza per una simplificació de les formes del símbol original -que es manté com a marca oficial o estatutària-, una potenciació de l'acrònim UJI com a vector principal de la marca corporativa i una adaptació dels colors corporatius al nou escenari comunicatiu de l'àmbit digital, en el qual desenvolupa tota la seua «lluminositat, força i joventut», com ha destacat el comunicòleg Joan Costa, un dels experts internacionals més importants en l'àmbit de la comunicació visual i doctor honoris causa per la mateixa Universitat Jaume I.

Tal com va destacar el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, en la presentació pública de la nova marca, el passat 17 de maig, coincidint amb la celebració del Dia d'Internet, el nou símbol de l’UJI mostra el compromís de la institució amb la innovació i també amb els valors de l'humanisme, la inclusió, el respecte i la responsabilitat. Així s'ha evidenciat també en la presentació en el Congrés Internacional de Cultura Visual, on s'ha posat de manifest la relació entre la identitat corporativa de l’UJI i la seua translació a un símbol nou, amb alta capacitat de pregnància i impacte entre els públics de la institució, especialment els més joves. Així mateix, la presentació del cas d'estudi de l’UJI ha servit per a explicar la dinàmica de manteniment de dues marques gràfiques, ja que la nova marca de comunicació conviurà amb el logotip oficial, dissenyat el 1991, que es converteix en escut o marca estatutària, i que es destinarà a determinats usos oficials i protocol·laris, seguint la tendència de moltes altres universitats espanyoles i estrangeres. La marca de comunicació serà utilitzada en totes les comunicacions institucionals i promocionals de la Jaume I, així com en aquelles activitats d'àmbit administratiu, docent, investigador i cultural que no requerisquen el segell d'oficialitat.

Finalment, la presentació de la nova marca de comunicació en el Congrés Internacional de Cultura Visual, que s'ha dut a terme pel cap del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, el doctor Francisco Fernández Beltrán, ha servit també per a posar de manifest la nova política de la institució per a reordenar els seus elements gràfics de comunicació, amb la supressió de les submarques i la potenciació de la marca UJI com a gran actiu de comunicació de la Universitat. En aquest sentit, l'aposta de l’UJI per eliminar les anteriors submarques, que havien arribat a quasi un centenar d'elements gràfics diferenciats, s'inscriu dins de la tendència comunicativa actual de centralitzar la marca corporativa com a gran referent simbòlic. 

El Congrés Internacional de Cultura Visual se celebra anualment en diferents llocs arreu del món i reuneix acadèmics capdavanters en aquest camp d'estudi i investigadors emergents provinents de tots els racons del món. L'esdeveniment va començar la seua marxa a Berlín (Alemanya) en 2014 i va tenir continuïtat en 2015 a la Universitat de Berkeley (EUA), aconseguint en els últims anys una reputació considerable com a lloc de trobada per al debat sobre el paper que juga la cultura visual en la societat. Després de la cita de Barcelona, celebrada els dies 22 i 23 de maig, la pròxima trobada es durà a terme a Milà el 2018.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions