Monlleó: «La història s’ha de restablir, siga bona o amarga»

22/05/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) ha nomenat sòcia d’honor 2017 a la professora i historiadora Rosa Monlleó Peris en un acte que s’ha celebrat a la Facultat de Ciències Humanes i Socials i que ha comptat amb les intervencions de Rosa Agost, degana de la FCHS, Bartomeu Prior, president del CULC, i algunes companyes i companys d’estudis i docència.

Agost ha destacat que «la nombrosa participació en aquest homenatge demostra el respecte i l’estima que tenim a la nostra companya Rosa, tant en l’àmbit acadèmic com en el personal». La degana ha destacat la faceta rebel d’aquesta docent en molts temes, com ara la igualtat, la recuperació de la memòria històrica i molt especialment «la defensa de les humanitats des de la proximitat». Agost li ha donat les gràcies en nom de tota la Facultat amb la lectura d’un poema seu sobre les dones.

Per la seua part, el president del CULC ha recordat que l’objectiu del col·lectiu és la realització d’accions proactives a favor de la pervivència i impuls de la llengua i la cultura valenciana i que aquest col·lectiu volia reconèixer la professora Monlleó «per la seua tasca de direcció de la col·lecció "Història i memòria", amb la totalitat dels títols en català i la intensa feina de difusió mitjançant multitud de presentacions», a la qual calia afegir la seua implicació en la docència en català i en la recuperació de la memòria històrica.

A continuació, companyes i companys d’estudis i docència li han retut un emotiu homenatge conduït per David Oliver que s’ha iniciat amb la interpretació de «Zorongo» a càrrec d’un grup coral. A continuació, Amparo Valls ha llegit diferents fragments de textos de la professora sobre dones i gènere i la professora Concha Calvo ha posat la veu al poema «Crit i nit» de Vicent Andrés Estellés. Tot seguit, la dramaturga Sònia Alejo ha realitzat una lectura dramatitzada de «La vida inventada de Godofredo Villa», per continuar amb Iván Medall, Victor Vilanova i Vicent Grau, els quals han llegit, respectivament, fragments de textos de l’homenatjada relacionats amb la història i la memòria; el poema de Manel Garcia Grau «El vostre poble i el meu» i el text del poeta Vicent Andrés Estellés «Assumiràs la veu d’un poble». Amparo Ayora ha sigut l’encarregada de tancar la intervenció, en l’organització de la qual també han participat Alfredo Fornàs i Fàtima Agut, amb la interpretació d'«¡Ay, Carmela!».

Finalment, ha intervingut la professora, qui ha agraït aquest homenatge perquè «m’ha permès reflexionar sobre la meua trajectòria vital, investigadora i docent». No obstant això, ha afegit que «el meu treball no és individual, sinó fruit d’un equip, i vaig acceptar molt gustosament l’oferiment perquè se'm feia sòcia perquè era dona». Monlleó ha fet un repàs pels fets, les lectures i les persones que «van despertar en mi l’estima per la meua terra natal, la meua llengua i la nostra cultura» i en un relat en què ha entremesclat anècdotes personals amb dades històriques i algun acudit. Ha assegurat que ella és historiadora «per a canviar la societat que m’envolta, per a canviar el meu present» perquè «considere que la història és una eina fonamental per a la construcció identitària de la societat, i ara volem una història inclusiva i igualitària, on es visibilitzen les dones».

La docent ha finalitzat la seua intervenció indicant que «la història s’ha de tornar, siga bona o amarga», ja que «som el que recordem» i «és essencial que no tinguem cap període de la nostra història esborrat o tergiversat, perquè us imagineu que vosaltres tinguéreu deu anys d’amnèsia de la vostra vida? No seríeu iguals i la vostra personalitat no estaria completa». «Les meues eines de treball, la història i la memòria, m’han ensenyat, entre altres coses, a conèixer i estimar el País Valencià i a intentar transformar-lo», ha conclòs.

Imatges de l’acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions