La doctora de l’UJI Maria Queralt Martín ha sigut guardonada amb el premi per a investigadors menors de 33 anys de la Societat de Biofísica d'Espanya

19/04/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Societat de Biofísica d'Espanya ha concedit a la doctora de la Universitat Jaume I de Castelló María Queralt Martín el premi per a investigadors menors de 33 anys en la seua edició de 2017. El guardó, atorgat conjuntament a Álvaro Inglés (Institut de Ciència i Tecnologia d'Àustria), ressalta l'excepcional contribució de la doctora Queralt Martín a la comprensió del transport molecular en l'àmbit de la biofísica de proteïnes de membrana. La tasca que es reconeix correspon fonamentalment a recerques realitzades en el Departament de Física de la universitat pública de Castelló.

María Queralt Martín, nascuda a Castelló de la Plana on va realitzar els seus estudis d'ensenyament primari i secundària, va obtenir la Llicenciatura en Física per la Universitat de Barcelona, on també va cursar el Màster de Biofísica (2009). Des de 2010 ha estat vinculada a l’UJI, preparant la seua tesi doctoral en el Laboratori de Biofísica Molecular sota la direcció de Vicente Aguilella i Antonio Alcaraz, i va obtenir el premi extraordinari de doctorat de l’UJI el 2015. La seua recerca s'ha centrat en els mecanismes de transport dels canals iònics formats per proteïnes virals i bacterials i ha aconseguit una quinzena de publicacions en revistes del màxim prestigi en el seu camp (Nanoscale, Physical Review Letters, Journal of Physical Chemistry, etc.).

La projecció internacional del seu treball ja va començar amb la realització de diverses estades de recerca predoctorals als Estats Units, però ha sigut la qualitat de la seua tesi doctoral el que li va permetre accedir a un lloc d'investigadora postdoctoral en els prestigiosos Instituts Nacionals de la Salut (NIH) a Washington D.C. (EUA), centre de referència mundial en recerques biomèdiques. Actualment estudia els mecanismes moleculars responsables de la malaltia de Parkinson, concretament la toxicitat de l'alfa-sinucleïna en la membrana mitocondrial. A més, segueix vinculada al Laboratori de Biofísica Molecular de l’UJI, amb el qual manté projectes conjunts.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions