La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló de l’UJI augmenta la seua activitat de cara a la presentació de l’expedient de Patrimoni Mundial

08/03/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La comissió de seguiment de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló de la Universitat Jaume I s’ha reunit dijous 2 de març de 2017 per aprovar la memòria d’activitats de 2016 i la proposta d’activitats per a aquest any. A la reunió han assistit, per part de l’UJI el vicerector d’Economia i PAS, Miguel Ángel Moliner, i el director de la Càtedra, el professor Juan A. García Esparza. Per la Diputació de Castelló han estat presents el diputat de Cultura, Vicente Sales, i la responsable del Servei de Cultura, Nuria Felip.

Per a enguany, una de les principals activitats de la Càtedra serà el lliurament de l’expedient a Patrimoni Mundial al novembre, que implicarà el desenvolupament de nombroses accions fins a aqueixa data, com ara la declaració de Béns de Rellevància Local per part dels municipis, la redacció de dos manuals sobre la conservació i restauració d’elements d’arquitectura de l’aigua, masies i elements arquitectònics o la coordinació del Pla de Gestió del Patrimoni Cultural dels Camins dels Peregrins.

La Càtedra té previst, a més, realitzar les II Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals als municipis que formen part dels Camins dels Peregrins, en què es pretén exalçar les tècniques i materials constructius de determinades construccions i conjunts històrics de cada municipi. El propòsit és conscienciar la població sobre el valor que té l’entorn, per a prevenir intervencions que puguen danyar el conjunt històric. Per últim, està prevista la realització d’una exposició conjunta amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de Castelló i l’elaboració de panels explicatius en cadascun dels municipis.

Memòria 2016

La Càtedra ha tingut una intensa activitat durant l’any 2016, amb reunions de treball amb les alcaldies dels municipis i reunions divulgatives amb el veïnat dels pobles que formen part dels Camins dels Peregrins. La realització d’un treball de geolocalització i geoinventariat dels béns patrimonials dels municipis o l’aportació de materials a la pàgina web, així com la reunió amb l’estudiantat que investiga aspectes relacionats amb la Càtedra per a la seua tesi doctoral o treball final de grau i màster.

Al setembre de 2016, la Càtedra va realitzar unes jornades sobre centres històrics, centrades en la conservació i el manteniment de la construcció tradicional. S’han corregit i editat dos textos vinculats al projecte que estan en procés de publicació i s’ha presentat el projecte en el congrés «What does heritage change?», celebrat a la Universitat Concordia a Montreal. Per últim, cal destacar que el projecte Camins de Penyagolosa ,en què participa activament la Càtedra, ha obtingut el premi de Turisme en la tretzena edició dels premis Radio Castellón Cadena Ser.

La Càtedra, creada al febrer de 2016, té com a principal objectiu la col·laboració amb els municipis de la província per a revalorar el seu patrimoni cultural. Entre els projectes i activitats a desenvolupar, es contemplen activitats formatives, de divulgació i transferència del coneixement, i projectes de recerca i desenvolupament.

Més informació: http://www.uji.es/institucional/estrategia/plans/comunicacio/patrocini-mecenatge/comcolaborar/catedres/empresa2/catedradiputacio/

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions