L’UJI col·labora amb l'Editorial Afers en la reedició del clàssic «Els homes i la terra del País Valencià» de Manuel Ardit

23/02/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló ha col·laborat, juntament amb altres universitats i institucions valencianes, amb l'Editorial Afers per a reeditar l'obra ja clàssica del professor Manuel Ardit Els homes i la terra del País Valencià. Publicada originalment en 1993, l'obra arreplega una síntesi de diferents publicacions sobre la demografia i la història rural del País Valencià, situant-se a cavall entre l'assaig històric i la reflexió teòrica. Amb un ampli ventall de dades, l'autor condueix a una reflexió per a intentar obrir nous camins i cercar una discussió científica útil lligant així la informació objectiva amb les primeres interpretacions de conjunt del passat rural valencià.

El que fora professor de la Universitat Jaume I i deixeble de Manuel Ardit, Antoni Poveda, destaca que aquesta obra suposa «una vertadera síntesi de la història rural valenciana dels segles XVI, XVII i XVIII, atès que l'autor va incorporar en ella innombrables aportacions procedents de recerques locals. Com en tota obra d'història rural, s'analitzen sistemàticament tots els seus components: la població, l'economia agrària (els cultius, les tècniques, els rendiments, els preus, les rendes, i la pròpia evolució de la producció agrària), també –i necessàriament ací– l'expulsió morisca i el seu impacte, per a acabar amb un recorregut per la societat rural». En aquest sentit, Poveda ressalta que amb aquesta obra Manuel Ardit «es va consagrar com un destacat especialista en història rural». Amb la seua reedició, «es rendeix un merescut homenatge pòstum a qui va ser un dels més rellevants historiadors del nostre recent passat», afirma.

Manuel Ardit (1941-2013), doctor en Història per la Universitat de València, està considerat com un dels millors historiadors valencians. Especialitzat en l'antic règim i la revolució liberal, va ser membre de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació i membre de la secció arqueològica del Institut d’Estudis Catalans.

En la reedició de la seua obra considerada un clàssic fonamental de la història valenciana han contribuït, a més de l’UJI, la Universitat de València, la Universitat d'Alacant, el Institut d’Estudis Catalans i la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions