Estudiants del Màster de la Pau de l’UJI treballen la construcció de relacions de pau amb joves del Taller de Jardineria de Cáritas al grup de Sant Llorenç

16/01/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els alumnes de segon curs del Màster en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament de l’UJI han visitat les instal·lacions del centre de formació per a joves «Taller de Jardineria» de Cáritas, especialitzat en agroecologia i situat en la zona del grup de Sant Llorenç de Castelló, per a realitzar un exercici de compartir aprenentatges i diàleg de sabers dins del marc d'activitats de l'assignatura Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient.

La visita va ocupar tot un matí i es va desenvolupar en dues parts: en la primera, l'alumnat del centre  ̶ xics i xiques entre 16 i 21 anys ̶  va explicar a l’estudiantat del màster els diferents processos, tasques i eines que requereix l'agricultura ecològica, seguint principis fonamentals com, per exemple, la protecció i el manteniment de l'ecosistema local; el respecte per l'entorn; el bon aprofitament dels recursos naturals; la recuperació de llavors de la zona   ̶ més adaptades a les condicions del territori ̶  que s'havien perdut amb els anys per no considerar-se rendibles econòmicament; la protecció de la biodiversitat; el cultiu de temporada i local, etc. En la segona part, es va realitzar un diàleg obert entre tots dos grups en el qual es van abordar diferents punts, des de tècniques concretes aplicades a l'agroecologia fins a l'ús d'aquesta per a crear llaços sòlids de comunitat, cooperació, respecte i pau. 

L'exercici va tenir com a eix transversal la cura de la vida individual i col·lectiva  ̶ de les persones i els éssers vius de l'entorn ̶  per a la construcció de relacions de pau que configuren una realitat que aporte major benestar per a la comunitat. Es va prendre com a referència l'experiència real i local de l'alumnat del Taller de Jardineria que, a través de l'agroecologia, ha consolidat una societat a petita escala amb relacions fonamentades en el respecte mutu i pel medi ambient, el diàleg, l'escolta, l'empatia, l'agraïment, etc. 

Des de l'àmbit acadèmic dels estudis per a la pau es treballen conceptes que resulten moltes vegades difícils d'aplicar a situacions de la vida real. Els joves del centre de formació van demostrar que no fa falta conèixer el marc teòric d'aquests estudis ni un govern per a portar a la pràctica accions i relacions de pau duradores a escala microsocial. La labor que ells i elles fan, de cuidar i mantenir l'equilibri de l'ecosistema, pot equiparar-se amb la construcció de la pau, perquè com més diversitat existeix, més difícil és que una sola espècie acapare tot el territori, la qual cosa garanteix el sosteniment de la terra. Conrear la pau es basa a aconseguir que la diversitat i, per tant, la diferència es protegisca i respecte i, amb això, que existisca la vida i un món millor per a tots els éssers vius del planeta.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions