El professor Rojo considera que per a afrontar la immigració cal «consolidar un model basat en la regularitat i vinculat al mercat de treball»

24/10/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  estatuts-juridics Estatuts_Persones_Extrangeres_16DLL29_in

    FOTOS: Damián Llorens

El catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, Eduardo Rojo Torrecilla, ha indicat que per a afrontar el tema de la immigració cal «consolidar un model basat en la regularitat i vinculat al mercat de treball». El professor ha participat divendres 21 d’octubre de 2016 en la jornada «La pluralitat d’estatuts jurídics de les persones estrangeres en la UE i Espanya: solució per a la 'diversitat'?», organitzada per l’Àrea de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat Jaume I.

L’especialista en Dret Laboral ha iniciat la seua intervenció assegurant que «cap persona és il·legal, només ho són les actuacions contràries a dret» i ha explicat algunes dades estadístiques per a demostrar que la realitat de la immigració ha canviat en els últims anys. Actualment, a Espanya, la comunitat immigrant més gran és la romanesa, amb quasi un milió de persones, seguida per la marroquina i la xinesa, aquesta última amb el nombre més gran d’autònoms afiliats. La immigració de països llatinoamericans (Equador, Colòmbia o Perú) ha disminuït, però, en la seua opinió, «és causa del procés de naturalització i l’obtenció de la ciutadania espanyola».

Quant a la normativa, el professor ha explicat que la legislació laboral vigent del 2009 «està pensada per a una realitat laboral que ja no existeix» i seria necessària una adaptació, perquè el foment de la integració i la igualtat en drets i deures s’ha portat a la pràctica parcialment. El docent ha finalitzat la seua intervenció apuntant que «cal millorar els canals per a la immigració legal» i que «caldrà plantejar-se altres polítiques d’immigració».

Imatges de la jornada

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions