Experts en dret penal coincideixen en la dificultat de controlar els judicis paral·lels i culpen per igual periodistes i juristes

26/09/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els tres especialistes en dret penal que han participat en la taula redona «Judicis paral·lels» dins del Congrés Internacional «Mitjans i delinqüència» han coincidit en la dificultat de controlar els judicis paral·lels que tenen lloc en els mitjans de comunicació durant la instrucció i el desenvolupament del judici.

La taula, moderada per la professora Andrea Planchadell, del Departament de Dret Públic, ha estat formada pels catedràtics de Dret Processal Renzo Orlandi, de la Universidad de Bolonya; Juan Montero Aroca, exmagistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, i Juan Luis Gómez Colomer, de la Universitat Jaume I de Castelló.

En la primera intervenció, Orlandi ha exposat que els dos majors problemes radiquen en el plantejament de la reserva del dret de la intimitat i en l’exercici de la llibertat d’expressió sense que afecte a la imparcialitat del judici. El catedràtic italià ha destacat la important funció social que realitzen els mitjans, però ha indicat que és necessària una separació entre el procés informatiu i judicial. En la seua opinió, les mesures cautelars poden evitar la fuga d’informació i tractar d’evitar l’anul·lació del procés.

El catedràtic Gómez Colomer ha assegurat en la segona intervenció que en l’àmbit processal «els judicis paral·lels haurien d’estar controlats», perquè existeix legislació i normativa que regula el secret de la instrucció i del procediment preliminar o el principi de publicitat, però «la realitat ens diu que no és així». Per a ell, «el problema rau en la regulació de la part informativa» perquè l’autocontrol no funciona i perquè el terme «informació veraç» no és propietat únicament dels periodistes, sinó que es manifesta en la sentència judicial amb l’exposició dels fets.

Per últim, el professor emèrit de la Universitat de València, Juan Montero Aroca, s’ha mostrat crític amb el paper d’alguns jutges, fiscals i advocats a l’hora de filtrar directament o indirectament als mitjans de comunicació dades sobre els procediments. En la seua opinió, hi ha mecanismes legals per a evitar aquests fets i «cal exigir conseqüències processals». Així doncs, no és suficient amb declarar la nul·litat d’un escrit que ha sigut filtrat abans de presentar-lo al jutjat, per exemple, sinó que cal imposar una sanció que influisca en el procés, però «això no sol passar», ha comentat.

Durant les intervencions del públic, també s’ha afegit la importància de valorar l’entorn familiar i social de la persona jutjada i la seua participació en el debat públic de la causa i, d'altra banda, el dany i perjudici que es causa a les persones encausades, sobretot a les innocents, per les sentències de culpabilitat públiques abans de les sentències judicials.

Imatges

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions