Les Jornades sobre Beques per a l'Estudiantat Universitari apropen les opcions d’ajudes per a l’estudi i la formació Les directores generals d’Universitat i d’Ocupació debaten amb l’estudiantat sobre les beques i els plans d’ocupació

03/10/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les Jornades sobre Beques per a l'Estudiantat Universitari organitzades pel Consell de l'Estudiantat de la Universitat Jaume I i l'associació ELSA Castelló han apropat a l’estudiantat diferents accions d’interès impulsades per la Generalitat Valenciana, aprofundint tant en la política de beques de la Conselleria d’Educació com en el Pla Avalem Joves dirigit a millorar la capacitat de trobar una ocupació dels joves valencians.

Les jornades han comptat amb la participació de Josefina Bueno, directora general d'Universitat, Investigació i Ciència de la Conselleria d'Educació, que va explicar la política de beques de la Conselleria d’Educació, destacant que tot i la competència estatal en beques, des de la Generalitat Valenciana han volgut ampliar les ajudes a l'estudiantat. Així, des de la Conselleria s'ha treballat en la línia basada en la igualtat d'oportunitats i això ho han fet, en primer lloc, ampliant modalitats en les beques; tot per tal d'aconseguir que ningú es quede fora de la universitat, ha defès.

Les beques que s'ofereixen són diverses: beques complementàries a la beca del Ministeri, beques per a realització d'estudis universitaris de la Generalitat, beques de finalització de matrícula, beques salari (que permeten que un estudiant siga independent de la seua família i puga sufragar les depeses originades pels estudis universitaris), beques per a promoure l'excel·lència universitària i beques per al transport universitari.

Com a novetat, quant a les beques de realització d'estudis universitàries pròpies de la Generalitat, va explicar que cobriran taxes de primera matrícula i si queda romanent de diners es pagarà la segona matrícula. Bueno ha remarcat que aquesta beca, juntament amb la beca per a finalització de matrícula, ha estat paralitzada pel recurs de la Universitat Catòlica, fet que la directora considera un error perquè és un motiu de confrontació entre la pública i la privada que és innecessari, ja que la distribució de beques de la Conselleria es va dissenyar pensant el que seria millor per a la igualtat d'oportunitats. A més, el fet que aquest recurs haja tingut efectes suspensius, a causa de la sol·licitud de la universitat privada, implica un agreujament molt notori per a l'estudiantat de la pública, que fins que no es resolga el recurs no podrà gaudir d'aquesta partida de beques, una opinió que va ser compartida per la diputada autonòmica, Eva Alcón, qui també va assistir a l'acte. A preguntes dels assistents, Bueno va comentar que molt segurament es convocarà aquesta beca per a la convocatòria de l’any 2016/2017 abans de gener, però la idea seria que abans es resolga el recurs interposat davant el TSJ sobre la beca del passat curs acadèmic.

Pel que fa a la beca per a l'excel·lència investigadora, la directora general ha assenyalat que, com a novetat, les persones beneficiàries podran completar la formació en un centre no sols de la Comunitat Valenciana, sinó que també podran optar per un premi nacional o un altre de caràcter internacional.

Segons Bueno, la clau d'apostar més per les beques que per la reducció de taxes és que aquesta segona s'aplicaria per igual a tot l'alumnat (sense tenir en compte la seua situació econòmica). En canvi, les beques són per a les persones que realment necessiten una ajuda per a estudiar a la universitat per la seua conjuntura econòmica: d'aquesta forma, s'aconsegueix més la igualtat efectiva.

Per últim, es van abordar les beques de transport universitari, i es va obrir el debat entre les persones assistents sobre l'actual situació del transport universitari. Bueno va destacar que cal apostar per una gestió conjunta entre els municipis on resideix l'estudiantat i la Generalitat, en col·laboració amb els òrgans de representació de l'alumnat, per tal d'aconseguir una solució el més satisfactòria possible a un problema que ja ve de llarg. D'igual forma, Jaime Clemente, membre del Consell d'Estudiant i part de l'organització de les Jornades, va assenyalar la importància que l'estudiantat es mobilitze i reclame davant les institucions públiques el dret a poder viatjar d'una forma ràpida i econòmica fins a la seua universitat, perquè d'aquesta forma s'aconseguirà arribar abans al servei públic de transport universitari que cal assolir.

Pla Avalem Joves

D'altra banda, la directora general d'Ocupació i Formació del Servef, Rocío Briones, ha participat, juntament amb la directora general de Planificació i Estudis, Eva Hernández, en la jornada, on ha presentat als estudiants el Pla Avalem Joves, un pla integral de la Conselleria d'Economia Sostenible per a, com ha explicat, «millorar la capacitat de trobar una ocupació dels joves valencians».

La directora ha detallat les dades d'atur dels menors de 30 anys, que ascendeixen a 136.000 persones, segons dades del segon trimestre de l’EPA a la Comunitat Valenciana. «Són xifres – a reconegut Briones– inacceptables per a aquest Consell i que ens van fer dissenyar un pla de xoc consensuat amb els agents socials per a frenar la desocupació juvenil».

La directora general ha recordat que Avalem Joves està dotat amb 205 milions d'euros. «Un pressupost ambiciós per a un gran repte», ha assenyalat. Així mateix, ha recordat que el pla «és diferent d'altres projectes engegats pel Consell, ja que planteja diferents escenaris segons quines siguen les necessitats del jove».

Així, el programa contempla que el col·lectiu de joves menors de 30 anys no és homogeni i tenen diferents necessitats; joves amb formació universitària o formació professional que no troben oportunitats laborals adaptades a la seua formació; joves amb una qualificació no adequada a la demanda del mercat de treball i que han perdut l'ocupació, i joves amb baixa capacitat per a trobar ocupació. 

La directora general ha informat que, en el marc d’Avalem Joves, s'han prestat ja 32.096 sessions d'orientació, d'acolliment o de tutorització a beneficiaris del programa i 886 han rebut formació en competències bàsiques i transversals, itineraris formatius i programes mixtos d'ocupació-formació. «Són dades –ha valorat Briones– que ens indiquen que el programa està tenint una bona acollida entre els joves, però des de la Conselleria d'Economia Sostenible tenim un objectiu ambiciós i volem assolir-ne encara més».

Vídeo complet de la ponència de Rocío Briones

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions