Martínez Guzmán advoca per un canvi en la concepció de la identitat de la infància per a avançar en els drets de les xiquetes i xiquets

20/07/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El director honorífic de la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau, Vicent Martínez Guzmán ha tancat el curs d’estiu «Els drets dels xiquets i xiquetes i l'educació per a la pau» amb una conferència en la qual ha defensat un gir epistemològic en la concepció de la identitat de la infància.

Segons ha explicat Martínez Guzmán, els xiquets i xiquetes són moltes vegades considerats més víctimes que actors i agents i es presenten com atrapats en els conflictes i al marge de les polítiques que generen i sostenen el conflicte. A més, tan sols es consideren infraccions contra la infància aquells indicadors quantificables.

Al respecte, ha advocat per investigar la diversitat de formes en què els xiquets i xiquetes poden ser afectats pel conflicte, però també la seua capacitat per a afectar-lo, a vegades de forma positiva, com a pacificadors i constructors de pau, guardians de la comunitat i la família i la seua capacitat per a sobreviure. Així, ha assenyalat que s’ha d’analitzar la tensió que existeix entre el seu paper de víctimes i la seua capacitat per a resistir la seua victimització.

Així mateix, ha afirmat que no s’ha de presentar als xiquets i xiquetes com a entitats mudes incapaces d’imaginar una vida fóra del conflicte i amb una necessitat automàtica de ser rescatats per un projecte internacional dissenyat per estrangers. A més, ha assenyalat que els instruments quantificadors de les infraccions contra la infància són vàlids però és necessari insertar-los dins d’un context d’anàlisi polític complex.

Fotografies

Vídeo en diferents formats

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions