Els dies 7 i 8 de març s'ha celebrat a València, a la seu de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació, la segona reunió de socis del projecte europeu de recerca REMEB. Els objectius d'aquesta iniciativa són la implementació i validació d'un bioreactor de membranes ceràmiques de baix cost (MBR) en una estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), l'estudi d'impacte i rèplica d'aquesta tecnologia per a la reutilització de l'aigua en regions amb escassetat d'aigua i el sector industrial, així com la definició d'un pla de negoci adequat per a iniciar la comercialització d'aquesta tecnologia, quan finalitze el projecte.
El projecte, liderat per FACSA, en el qual participen com a socis estatals IPROMA, ITC-UJI, el Consell de Cambres de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de la Comunitat Valenciana i ESAMUR, té un pressupost de 2.361.622,50 euros i està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Horitzó 2020. Té prevista la finalització a l'agost de 2018.
REMEB sorgeix de la recerca en el camp de les membranes ceràmiques reciclades de baix cost. Aquestes es basen en els residus obtinguts en l'agricultura i els processos industrials (subproductes), tals com els residus sòlids d'oli d'oliva, els residus de marbre i la xamota, a més de les matèries primeres típiques utilitzades en la indústria ceràmica. El projecte pretén aconseguir diversos objectius específics: la valorització dels residus de diferents processos agrícoles o industrials; la fabricació d'un producte innovador usant materials reciclats; la validació d'un nou MBR amb menors costos inicials i de funcionament mitjançant l'ús de membranes ceràmiques de baix cost, i la comparació entre el bioreactor de REMEB i el bioreactor en funcionament a l'estació depuradora d'aigües residuals seleccionada per a la validació.
Aquesta segona reunió ha servit per a avaluar els avanços tècnics de les diferents activitats del primer període semestral i mesurar els resultats obtinguts, i per a facilitar l'intercanvi d'informació i la coordinació entre els socis. Hi han assistit representants de tots els socis participants, per part d'Espanya: FACSA, l'Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica de la Universitat Jaume I de Castelló (ITC-UJI), IPROMA, l'Entitat Regional de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Regió de Múrcia (ESAMUR), i les Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana; per part d'Itàlia, el Centre Ceràmic Bologna (CENTRE CERAMICO); de França, Imeca Process (IMECA); de Noruega, BiowaterTechnology (BIOWATER); de Xipre, Atlantis Consulting Cyprus (ATLANTIS); de Turquia, Seramik Arastırma Merkezi A.S. (SAM), i de Colòmbia, la Universitat Antonio Nariño (UAN).