Labastida insta a reivindicar major permissivitat en l'entorn acadèmic en matèria de drets d'autor i a promoure un ecosistema obert  Assenyala com un dels principals problemes a nivell europeu la falta d'uns límits als drets d'autor harmonitzats 

18/01/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Ignasi Labastida, un dels principals experts a nivell nacional en matèria de drets d'autor i propietat intel·lectual, ha abordat la situació de la gestió dels drets d'autor en l'entorn acadèmic després de l'entrada en vigor, el passat mes de novembre, de les modificacions de la Llei de Propietat Intel·lectual que afecten a l'ensenyament i la recerca. El representant de les llicències Creative Commons a Espanya i responsable de la Unitat de Recerca i de l'Oficina de Difusió del Coneixement de la Universitat de Barcelona ha instat als nombrosos assistents a reivindicar noves modificacions en la llei que afavorisquen la utilització de materials per a la docència i la recerca, així com a posar en obert les seues obres amb la finalitat de «promoure un ecosistema obert. Si per defecte anem creant les coses en obert tot serà més fàcil i amb la normativa actual, si no s'especifica el contrari, tots els drets estan reservats».

Davant l'entrada en vigor de la nova normativa, Labastida ha destacat la necessitat que institucions com les universitats establisquen una política clara sobre aquest tema, determinant, per exemple, què passa amb les obres que són propietat de la universitat. L'especialista en drets d'autor ha explicat que els nous articles que regulen els usos en matèria docent i de recerca són complexos i obliguen a establir un pagament per part de les Universitats perquè professorat i personal investigador puga utilitzar fragments que no superen el 10% d'una obra tot i que queda pendent que es definisca la quantia d'aquests pagaments. En aquest sentit, la normativa arreplega que «els autors i editors tindran un dret irrenunciable a percebre dels centres usuaris una remuneració equitativa, que es farà efectiva a través de les entitats de gestió».

Més enllà de l'entorn acadèmic, Ignasi Labastida destaca entre els principals problemes de l'actual Llei de Propietat Intel·lectual la falta d'harmonització a nivell mundial i fins i tot dins de la pròpia Unió Europea. Per exemple, tot i que a Europa s'ha unificat el termini perquè una obra passe a ser de domini públic en 70 anys després de la mort de l'autor, en el cas d'Espanya el termini és de 80 per als autors nacionals o estrangers morts abans de 1987, mentre que a Canadà el termini és tan sols de 50 anys. «Això provoca que unes obres siguen de domini públic en un país  i en un altre no, amb la complexitat que això comporta amb Internet». En el cas de la Unió Europea, l'expert destaca que també hi ha un important problema «en l'establiment dels límits que tenen els drets d'autor que no es troben harmonitzats».

La conferència ha estat organitzada per la Biblioteca i el Centre d'Educació i Noves Tecnologies (CENT) per a donar a conèixer l'aplicació de la Llei de Propietat Intel·lectual en la docència i promoure l'ús de materials en accés obert.

 

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions