El rector de l’UJI i els autors de l’informe sobre RTVV reivindiquen un espai de l’audiovisual fort com a inversió de futur Presenten a la Universitat l’informe per a la renovació de l’espai comunicatiu valencià

14/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  informe-rtvv RTVV-05in

    D'esquerra a dreta: Javier Marzal, Vicent Climent i Luis Lirazán. | FOTO: A. PRADAS

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i els membres de la Comissió d'Experts en Comunicació de les Universitats Valencianes han reivindicat la necessitat d’assolir un espai audiovisual valencià fort com inversió de futur des del punt de vista econòmic, social, cultural i identitari. Així ho han defensat durant l’acte de presentació de l’informe «Bases per a la renovació de l’espai comunicatiu valencià i la restitució del servei públic de radiotelevisió» elaborat per la Comissió, que s’ha celebrat dijous 26 de novembre al campus castellonenc amb la participació, a més del rector de l’UJI, dels impulsors de l’informe Javier Marzal, director del Departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI, i Luis Lirazán, coordinador de la taula de l’Audiovisual Valencià.

Vicent Climent ha destacat l’esforç realitzat per les universitats valencianes des del tancament dels serveis de Radio Televisió Valenciana (RTVV), fa ara dos anys, per fer front a un problema que «més enllà de la desfeta per al sector audiovisuals, afecta a tots els ciutadans i ciutadanes valencians i, des del punt de vista de les universitats, a tots els estudis relacionats amb l’àmbit de la comunicació».

El catedràtic de Comunicació Audiovisual, Javier Marzal, ha estat l’encarregat de presentar a l’UJI l’informe en un acte al que han assistit estudiants, membres de la comunitat universitària i extreballadors de RTVV. Marzal ha recordat que des de la Comissió Interuniversitària a favor d’una Radiotelevisió Pública Valenciana, que va impulsar el rector de l’UJI, Vicent Climent, i des de la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià, porten dos anys treballant «per tractar d’aportar coneixement sobre els efectes que té aquesta privació del servei públic de radiotelevisió que arrosega a tot el sector comunicatiu valencià i afecta als àmbits de la informació, la comunicació publicitària i l’entreteniment, però sobretot a les industries culturals i creatives del nostre territori. Hem organitzat i celebrat desenes de jornades, trobades, conferències, tres congressos i hem editat quasi una desena de publicacions».

L’informe presentat sorgeix com a encàrrec del Fòrum Social de l’Audiovisual Valencià, que es va constituir el passat 7 de setembre, a les Corts Valencianes, «i que ha consistit en la realització d’un document que ha pretès recollir les propostes que inclouen els documents que han elaborat diferents col·lectius professionals, que han sigut resultat d’intensos debats, produïts durant els darrers dos anys, especialment des del cessament de les emissions de RTVV, i s'han afegit argumentaris més complets, informacions rellevants i propostes de treball que van més enllà d'eixos documents de base». El document resultant vol ser «un material de referència que servisca a la futura Comissió Parlamentària sobre el Sistema Comunicatiu Valencià que haurà de debatre pròximament a les Corts Valencianes la restitució del servei públic de radiotelevisió per a la Comunitat Valenciana, així com una nova regulació de tot el sistema comunicatiu valencià».

Entre els punts destacats pel catedràtic de l’UJI de l’informe es troba, en primer lloc, el fet que es posa l’èmfasi «sobre el conjunt del sistema comunicatiu valencià i no sols sobre la necessitat de recuperar el servei públic de radiotelevisió, que és motor, no només del sector audiovisual, sinó també de les indústries culturals i creatives de la Comunitat Valenciana». D’altra banda, pel que fa a l’anàlisi del marc normatiu, es destaca la necessitat «d’iniciar un autèntic debat democràtic sobre la funció social i el paper dels mitjans públics per a la societat, així com sobre la seua viabilitat econòmica» i ha destacat la importància d’aconseguir un consens sobre els punts essencials, entenent «el paper dels mitjans de comunicació com un instrument de defensa dels drets fonamentals en una societat democràtica i com una eina per a desenvolupar funcions socials que consoliden el creixement econòmic, el pluralisme polític i el foment de l’educació i la cultura».

L’informe proposa la creació d’un nou model de radiotelevisió, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), que incloga els serveis públics de ràdio, televisió i multimèdia amb òrgans de control externs i interns. Quant a continguts, es proposa l’aposta per la qualitat, «per a generar un sistema mediàtic robust, sostenible, transparent i que garantisca la pluralitat i el rigor informatiu, amb un equilibri dels principals macrogèneres televisius. El moment actual és l’escenari ideal per a explorar amb noves idees i gèneres, apostar pel talent, la innovació i la creativitat. El consum audiovisual s’ha convertit en multiplataforma, i els continguts audiovisuals de la futura televisió pública han de mirar cap al transmèdia sense complexos», ha indicat Marzal. A més, es proposa la creació de la Xarxa Intercomarcal de Mitjans Audiovisuals XIMA que permeta l’establiment de convenis de col·laboració amb altres mitjans de comunicació locals i comarcals per a generar continguts locals a través d’una fórmula de producció associada, així com la creació de l'Agència Valenciana per al Foment de l'Audiovisual (AVFA).

Respecte al finançament, Marzal explica que a l’informe es subratlla que «ha de ser suficient, sostenible i transparent per a garantir el desplegament d’un servei públic de qualitat i amb garanties d’independència, responsabilitat i singularitat. Es prohibeix l’endeutament de la nova radiotelevisió i es proposa adoptar un model mixt de finançament, combinant la subvenció pública atorgada pel Govern, els ingressos publicitaris i l’explotació i comercialització de productes». En aquest apartat, la Comissió d’Experts en Comunicació recomana fixar una despesa de entre 22 i 28 euros per habitant, fet que generaria un pressupost anual de entre 109 i 142 milions d’euros. «La viabilitat empresarial de la futura radiotelevisió aconsella que les despeses de personal no han de superar el 35% del pressupost, anem per tant a una nova radiotelevisió pública valenciana que hauria de tenir al voltant de la meitat de l’antiga plantilla de treballadors i treballadores de RTVV». Per a la seua contractació es reclama «respectar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, i de màxima transparència. En aquest procés, caldrà reconèixer els drets laborals, professionals i morals dels extreballadors i extreballadores de l’antiga RTVV», ha indicat el catedràtic.

La creació d’una plataforma digital i de la Mediateca Valenciana són altres dels aspectes abordats en l’informe que es va lliurar el passat 18 de novembre al Govern Valencià i que, segon ha ressaltat Marzal, està rebent el suport del  sector audiovisual, incloent productors, empresaris, treballadors i acadèmics.

Finalment, en la seua intervenció Luis Lizarán ha mostrat un «moderat optimisme en ser conscients de que el futur és audiovisual» i ha apel·lat a més a la responsabilitat dels professional del sector en el desenvolupament social i cultural donat l’impacte del seu treball.

Informe «Bases per a la renovació de l'espai comunicatiu valencià i la restitució del servei públic de radiotelevisió»

Resum de presentació

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions