El I Congrés Internacional de Detecció Ràpida de Legionel·la reuneix a 150 experts de l’UJI Consens col·lectiu sobre la necessitat que administracions públiques, comunitat científica i empreses de serveis treballen en la mateixa direcció

14/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Experts en Legionel·la van debatre el dijous 26 de novembre a la Universitat Jaume I sobre els mecanismes per a la seua detecció ràpida en el I Congrés Internacional de Detecció Ràpida de Legionel·la, organitzat per l’UJI, la Generalitat Valenciana i el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI, Espaitec, en col·laboració amb l'empresa Biòtica.

El Congrés va ser inaugurat per Amparo Marco, alcaldessa de Castelló; Herme Vanaclocha, sotsdirectora general d'Epidemiologia i Vigilància de la Salut; José Vicente Andrés Peñarroja, director territorial de la Consellería d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a Castelló; David Cabedo Samper, director acadèmic d’Espaitec, i Santiago Vicente Luis Lafuente, responsable del Grup de Química Supramolecular i Sostenible de l’UJI.

Amparo Marco ha reconegut l'esforç dels organitzadors i col·laboradors del simposi, assenyalant la importància d'aquest tipus de fòrums, «la salut pública és una prioritat absoluta. Volem que la recerca compte amb les infraestructures i recursos necessaris, així com amb tot el nostre suport. La ciutat de Castelló està encantada d'acollir aquest congrés per al desenvolupament científic», ha assenyalat. 

Un centenar d'experts procedents d'Espanya, Austràlia, Alemanya, Regne Unit i EUA han exposat casos d'èxit i els principals reptes en matèria de prevenció, avaluació de riscos i tractament. El congrés s'ha convertit en un dels principals fòrums sobre la temàtica, i ha permès l'intercanvi d'experiències i coneixement. Un aspecte que cal destacar és el consens entre els participants sobre la importància de la prevenció i la rapidesa dels diagnòstics per a la garantia de la qualitat de vida dels ciutadans, així com el seu impacte social i econòmic. 

L'objectiu principal de la detecció ràpida és minimitzar el risc associat a la Legionel·la perquè no apareguen brots, i si els haguera, atallar-los i actuar de manera immediata. Per això, els tests ràpids es converteixen en la metodologia ideal, per la seua sensibilitat i immediatesa, tant per a detectar patògens com per a donar resposta a la demanda social de major qualitat en detecció d'aspectes perillosos per a la salut. Cal assenyalar que tant en l'obertura com en la resta d'intervencions, els participants han defensat la importància de la sinèrgia entre l'àmbit administratiu, l'acadèmic i l'investigador per a evolucionar de manera resolutiva en aquesta problemàtica. 

Durant la jornada, s'ha posat en valor el desenvolupament de les solucions per part de l'empresa d’Espaitec Biòtica, principalment pel seu caràcter emprenedor i innovador. Es tracta d'una empresa castellonenca i d'abast global que ha desenvolupat diferents solucions i aplicacions per a la detecció ràpida de Legionel·la, així com d'altres patògens. Així, l'empresa situada en el parc científic, tecnològic i empresarial de la Universitat Jaume I, està especialitzada en el desenvolupament de tests ràpids de patògens en mostres ambientals, amb una important oferta de productes centrats en la detecció primerenca de Legionel·la. L'empresa de biotecnologia, pertany a Grupo Gimeno i compta amb les millors instal·lacions per a la recerca, el desenvolupament i la fabricació de productes i tècniques innovadores i té la possibilitat de simular escenaris reals.

Més informació: www.ilfdcongress.com

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions