José Ángel Moreno adverteix del risc que les multinacionals limiten la RSC a l'obtenció de beneficis econòmics El rector i el catedràtic d'Ètica, García Marzá, han destacat l'avanç en Responsabilitat Social en la província de Castelló

22/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-rsc I_Jornada_RSC_15DLL33_in

    Inauguració de la jornada. | FOTO: Damián Llorens

El professor de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i membre del Patronat d'Economistes sense Fronteres, José Ángel Moreno, ha advertit del risc que grans multinacionals limiten les accions de Responsabilitat Social a l'interès econòmic d'augmentar els beneficis i a una qüestió d'imatge, quan l'objectiu és «que les empreses milloren en totes les accepcions del terme, a nivell social, mediambiental i de gestió». Moreno ha realitzat aquestes afirmacions durant la conferència oferida en les I Jornades de Responsabilitat Social organitzades per la Taula de la RSC de Castelló i el grup de recerca de Filosofia Política i Ètica Empresarial de la Universitat Jaume I, en la qual les empreses castellonenques Unión de Mutuas, Cuinatur i Jabones Beltrán han exposat les seues accions com a organitzacions saludables.

La jornada ha sigut inaugurada pel rector de l’UJI, Vicent Climent; el director del Departament de Filosofia i Sociologia, Domingo García Marzá; i el coordinador de la Taula de la RSC, el professor d'ètica Patrici Calvo. Durant la inauguració, Climent ha destacat com l'esforç realitzat pels investigadors de l’UJI en matèria de promoció de l'ètica i la RSC des de fa més de vint anys i el suport institucional a aquestes accions, ha donat els seus fruits, i ha destacat en aquest sentit la labor de les empreses i organitzacions que formen la Taula de la RSC. També García Marzá recordava com a principis dels anys 90 els empresaris s'estranyaven en sentir parlar d'ètica o responsabilitat, «i ara ja és una qüestió que almenys s'ha fet visible i en la província de Castelló hi ha empreses que són un exemple». Per la seua banda, Patrici Calvo ha agraït el suport de la Universitat a aquestes I Jornades de la RSC i l'aportació de les prop d'una trentena d'entitats que formen la Taula de la RSC de Castelló i que, «a través de reunions mensuals i accions com aquestes jornades, cerquen compartir experiències i promoure la Responsabilitat Social en la província».

Després de la inauguració, José Ángel Moreno ha oferit la conferència «La RSC: entre l'esperança i la insatisfacció» en la qual ha advertit del risc que suposa la separació entre la Responsabilitat Social en l'àmbit teòric i les polítiques de RSC implantades en grans multinacionals que, alhora, «segueixen desenvolupant estratègies de negoci totalment irresponsables». En aquest sentit, denuncia la contradicció existent entre l'auge de la RSC des de finals dels 90 fins a l'inici de la crisi, en uns anys en els quals les grans companyies han passat a estar més condicionades pels interessos a curt termini dels mercats financers, s'han deteriorat les condicions laborals i han crescut les desigualtats econòmiques, s'ha estès la subcontractació i la deslocalització, s'ha seguit abusant de la enginyeria fiscal i s'han succeït els impactes negatius a nivell social i mediambiental. «La crisi ha fet aflorar aquestes contradiccions sagnants. Malgrat les polítiques de RSC algunes grans empreses han desenvolupat estratègies de negoci totalment irresponsables», ha denunciat.

Per tal de fer front a aquesta situació, Moreno reivindica que les accions de RSC no es plantegen únicament en termes d'interessos econòmics, sinó que és necessari que la responsabilitat arribe al cor de la gestió empresarial. Així mateix, ha ressaltat la necessitat d'incrementar l'exigència social davant les empreses, per a la qual cosa entén que cal enfortir el teixit associatiu; realitzar polítiques de foment de la RSC més actives; i portar els mínims exigibles per part de les empreses a l'àmbit de la legislació. «Exigir transparència, evitar la corrupció o posar mesures contra efectes mediambientals negatius són qüestions que raonablement no poden deixar-se a voluntat de les empreses», ha argumentat.

 

Bones pràctiques de les empreses castellonenques

La I Jornada de la RSC ha servit per a la posada en comú de bones pràctiques amb la participació en una primera taula redona de les empreses integrants de la Taula de la RSC de Castelló Unión de Mutuas, Cuinatur i Jabones Beltrán. Emilio Gómez Peris, responsable del sistema de gestió d'empresa saludable d'Unión de Mutuas, ha explicat l'aposta continuada de l'entitat per la Responsabilitat Social des que en 1998 engegara accions i eines com el codi ètic, la publicació de memòries, el comitè d'ètica, el codi de conducta o el desenvolupament d'un model d'empresa saludable. Sobre aquest últim, destaca les accions dirigides a millorar l'ambient físic i psicosocial de treball, els recursos de salut i la participació de l'empresa en la comunitat. Gómez ha assenyalat que el Pla de Salut se centra en aspectes com el cardiovascular, sedentarisme, campanyes informatives, accions específiques de diferents factors i accions de caràcter general, i assenyala com principals beneficis la disminució d'accidents, la millora del clima laboral, l'enfortiment del talent humà, la millora de la productivitat i la reducció del factor de risc.

Mª José Antoni, responsable de Recursos Humans de Cuinatur, ha explicat com l'empresa dedicada a la gestió de menjadors escolars sostenibles, ha apostat des d'un primer moment per la diferenciació i per la creença que l'educació té una continuïtat en el menjador. La sostenibilitat s'ha inclòs en els criteris integrals de l'organització a través, per exemple, de la utilització de productes de proximitat, ecològics i de temporada per tal d'afavorir l'economia local. Així mateix, ha destacat quatre accions de cara al foment de la RSC: fomentar la visió compartida a tots els valors de la plantilla de l'empresa, cobrir una necessitat real en la gestió des dels treballadors, fomentar el treball en equip, i analitzar actituds i capacitats individuals.

Per la seua banda, Mara Beltrán ha explicat que Jabones Beltrán és una microempresa familiar, dedicada a l'elaboració de sabons artesanals i naturals des de 1922. Mara Beltrán, que pertany a la quarta generació de l'empresa familiar, ha explicat que continuen fent sabons l'ingredient principal dels quals és d'origen natural, i tenen en el compromís de cura mediambiental un dels seus pilars. L'entitat col·labora a més amb diferents organitzacions socials i està treballant en el desenvolupament d'un codi ètic.

La jornada s'ha completat amb un segon debat sobre organitzacions saludables en el qual han participat les empreses de la Taula de la RSC de València Caixa Popular, Novaterra i S2 Grupo.

I Jornades RSC de Castelló: https://www.facebook.com/jornadarsc

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions