Especialistes en l'àmbit mercantil debaten en l'UJI sobre la utilitat de la mediació en la resolució de conflictes

12/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  mediacio-mercantil mediacion-mercantil

    La mediació és un procediment en el qual, a diferència de l'arbitratge, les parts enfrontades troben en si mateixes la solució al conflicte.

Especialistes en l'àmbit mercantil han abordat durant una jornada en l'UJI les diferents perspectives de la mediació mercantil, una figura que, al costat de l'arbitratge, constitueix una de les mesures de resolució alternativa de conflictes. La jornada organitzada pel Departament de Dret Públic de la Universitat Jaume I, ha comptat amb la col·laboració del Col·legi de Registradors d'Espanya, el Col·legi d'Advocats de Castelló i el Col·legi d'Economistes de Castelló, així com de l'editorial Tirant Lo Blanc.

Darrere del foment dels poders públics d'aquest tipus de mecanismes es troba l'interès per buidar els obstacles (lentitud dels òrgans judicials o encariment dels costos dels litigis) que dificulten l'efectivitat del dret fonamental en la tutela judicial efectiva. La mediació és un procediment en el qual, a diferència de l'arbitratge, les parts enfrontades troben en si mateixes la solució al conflicte.

La mediació pot ser una eina de gran utilitat en l'àmbit de les relacions privades patrimonials, un àmbit on l'autonomia de la voluntat té el seu màxim exponent, per la qual cosa les parts enfrontades podran tornar a recompondre les seves relacions de manera que els seus interessos es vegin satisfets mitjançant aquest mecanisme, que pot ser de gran utilitat per a aconseguir pactes.

La jornada s'ha iniciat amb la conferència de la catedràtica en Dret Mercantil, Carmen Boldó, que ha parlat sobre mediació en assumptes mercantils. Després, en una taula rodona moderada pel delegat del Col·legi de Registradors a Castelló, José Luis Vives, s'han debatut temes com els efectes de la mediació intrajudicial, l'estatut del mediador o la relació entre mediació i dret del consum, contractes mercantils o dret de societats.

En la segona taula rodona, moderada per Jaime Querol, degà del Col·legi d'Economistes, s'ha abordat el tema de la mediació concursal, l'acord extrajudicial de pagaments i les perspectives de futur amb els especialistes dels diferents col·legis professionals. La jornada ha finalitzat amb la presentació del Punt Neutre per a la mediació de l'Audiència Provincial de Castelló per part de la seva coordinadora, la professora de l'UJI Aurelia Bengochea i del llibre Mediació en assumptes mercantils de l'editorial Tirant Lo Blanc.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions