La Universitat Jaume I es posiciona en contra del tancament de Radiotelevisió Valenciana

25/11/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I i diferents organismes i institucions, entre els quals hi ha les Unitats d’Educació Multilingüe del País Valencià i la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, han manifestat el seu posicionament en contra del tancament unilateral de Radiotelevisió Valenciana. Al respecte, l’UJI ha emès el següent comunicat en el qual advoca per una radiotelevisió en valencià pública, plural, independent i de qualitat:

La Universitat Jaume I, com a entitat pública encarregada de la docència i la investigació superior a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana, i com a centre amb estudis de l'àmbit del Periodisme, la Comunicació Audiovisual i la Publicitat i les Relacions Públiques, a proposta del Deganat de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i del Departament de Ciències de la Comunicació, lamenta profundament la decisió unilateral adoptada pel Ple del Consell de la Generalitat Valenciana de tancar l'ens públic de Radiotelevisió Valenciana com a resposta a la sentència judicial que declara nul el procés de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que es va dur a terme l'any passat.

Una decisió amb les implicacions socials, culturals, econòmiques i democràtiques com les que suposa l'eliminació d'una ràdio i una televisió públiques amb més de 20 anys de trajectòria no es pot adoptar en unes hores pel Govern autonòmic sense haver realitzat cap exercici de consulta o debat al Parlament autonòmic, ni amb els treballadors afectats ni amb representants de la societat civil valenciana.

Els mitjans de comunicació públics, com ha quedat demostrat en països amb llarga tradició com Gran Bretanya, França o Alemanya, aporten una garantia afegida per al necessari equilibri informatiu i el pluralisme que requereix tot sistema realment democràtic. Una de les principals funcions dels mitjans públics és donar veu als qui els mitjans privats no n'ofereixen, sobretot davant situacions de concentració mediàtica com les viscudes en els últims anys al nostre país, on el nombre d'operadors s'ha reduït dràsticament a base de fusions i integracions empresarials. Així mateix, els mitjans públics tenen un paper fonamental en la salvaguarda i promoció cultural dels territoris als quals serveixen, sobretot en aquells, com el nostre, en què la iniciativa privada no ofereix alternatives al seu desenvolupament. La desaparició de l'única ràdio i única televisió amb programació estable en valencià en tot el territori de la Comunitat suposa un retrocés que no es pot acceptar en el procés de normalització lingüística de la nostra societat.

No obstant això, des de la Universitat Jaume I volem fer una crítica al model de radiotelevisió valenciana que ha funcionat fins ara, amb un ús partidista, amb una programació de qualitat qüestionable, amb un poc compromís amb la cultura pròpia i amb un clar sobredimensionament. El Consell de Govern de l’UJI creu que es necessari engegar un nou model de radiotelevisió en valencià, pública, plural, independent i de qualitat, ajustada a les necessitats reals de la societat valenciana.

Per tot això, la Universitat Jaume I exigeix al Consell de la Generalitat Valenciana la cerca de solucions amb un ampli consens, amb l’objectiu de dissenyar un model de televisió en valencià, pública, plural, independent i de qualitat, on es tinguen en compte l'opinió dels professionals i acadèmics, i que permeten el manteniment i desenvolupament d'uns mitjans públics al servei de la seua veritable missió.

Comunicat de les Unitats d’Educació Multilingüe del País Valencià

Comunicat de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions