Medina: «La prevenció del delicte és efectiva i molt més humana que la via penal» El I Congrés Internacional sobre Seguretat Pública i «Smart Cities» ha abordat l’efectivitat de les polítiques de prevenció del delicte i l’incivisme

08/11/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Congrés Seguretat inaugural-seguretat inauguracio-seguretat

    Acte d'inauguració del congrés. | FOTO: A. PRADAS

Juanjo Medina, professor de Criminologia de la Universitat de Manchester, ha sigut l’encarregat d’obrir el I Congrés Internacional sobre Seguretat Pública i Smart Cities: «Prevenció del delicte i l’incivisme», organitzat per la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló, que ha reunit catedràtics universitaris, científics de prestigi, professionals del dret i especialistes en criminologia, tant d’àmbit nacional com internacional.

En la seua intervenció, Medina ha afirmat que «la prevenció és efectiva i molt més humana que la via penal, però és necessari establir polítiques basades en l’avaluació de resultats per a comprovar quines són les mesures que realment funcionen». No obstant això, ha assenyalat que els interessos polítics són curt-terministes davant el llarg termini que es requereix per a avaluar els resultats de les investigacions. «Desgraciadament, hi ha frustració i decepció entre el discurs polític i l’acció. En les esferes polítiques, es parla sobre la prevenció de la delinqüència, però estem davant una reforma del Codi Penal amb condemnes de presó més dures i seguim sense tenir a Espanya una política nacional de barris o una política nacional d’infància que incidisca en moltes de les qüestions que realment poden servir per a prevenir la delinqüència».

Per a concloure, Medina ha destacat la necessitat de crear cultures i infraestructures adequades per a passar d’experiències pilot a polítiques d’implementació generalitzades. Així mateix, ha incidit en la gran importància de la contextualització a l’hora d’adoptar estratègies de prevenció. Finalment, ha apostat per una col·laboració interinstitucional d’àmbit nacional través de la creació d’una agència estatal i en l’àmbit local amb el treball conjunt dels diferents organismes (bombers, policia, personal sanitari, personal de neteja, etc.) i de la ciutadania.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació de l’intendent general cap de la Policia Local de Castelló, José Luis Carque; la subsecretària de la Conselleria de Governació i Justícia, Juana María Forés; la vicerectora de Cooperació, Relacions Internacionals i Institucionals i Multilingüisme de l’UJI, Inmaculada Fortanet; el president de la Diputació Provincial, Javier Moliner, i l’alcalde de Castelló, Alfonso Bataller.

Més notícies del congrés:

Marisa Cuerda: «L'actual normativa processal penal és inadequada per a afrontar els canvis que els avanços tecnològics imposen a les tècniques de recerca policial»

Altres notícies de la FCJE:

L’UJI i el CEEI Castelló fomenten l’esperit emprenedor entre l’alumnat d’Enginyeria Informàtica i Matemàtica Computacional