El Projecte Ukhupacha publica un manual de tècniques de progressió vertical

11/09/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Projecte Ukhupacha de la Universitat Jaume I ha publicat un manual titulat Técnicas de progresión vertical. Aplicaciones científicas y deportivas que recull les tècniques que s’utilitzen en els cursos que es desenvolupen en el marc de les expedicions d’investigació d’aquest projecte.

L’instructor en espeleologia i descens de canons de la Federació Espanyola d’Espeleologia i membre de l’equip d’Ukhupacha Andrés Martí Puig és l’autor d’aquesta publicació, que ha comptat amb el finançament de la Fundació Petzl, i que inclou informació sobre equipament, tècniques de progressió per corda, sistemes d’ancoratge o diferents tipus de nusos, entre altres temes relacionats amb l’espeleologia.

El Projecte Ukhupacha promou el coneixement de les tècniques de progressió vertical per a posar en valor el patrimoni cultural que amaguen molts llocs inaccessibles on algunes cultures passades van saber adaptar-se a l’entorn vertical per a la construcció de camins aeris, assentaments funeraris o canalitzacions d'aigua situades a gran altura, entre altres.

Andrés Martí és instructor de la Federació Valenciana d’Espeleologia i ha sigut director de més de 30 cursos nacionals i internacionals d’espeleologia, espeleosocors i descens de canons. És autor dels llibres Fijaciones y sistemas de anclaje, editat per la Federació Espanyola d’Espeleologia; Descenso de barrancos: técnicas avanzadas, editat per l’editorial Desnivel, i de nombrosos articles tècnics de descens de canons publicats en revistes especialitzades. Ha sigut membre de 20 expedicions internacionals d’espeleologia i descens de canons en 10 països.
 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions