La Societat de Biofísica premia un estudi sobre la transmissió dels coronavirus realitzada per la investigadora de l’UJI Carmina Verdiá El virus causa problemes respiratoris

12/07/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La investigació sobre la proteïna E, implicada en la propagació viral del coronavirus SARS-CoV, que provoca la síndrome severa respiratòria aguda, li ha valgut a la investigadora del Laboratori de Biofísica Molecular de la Universitat Jaume I Carmina Verdiá el 2n Premi de Comunicacions Pòster en el XIII Congrés de la Societat de Biofísica d'Espanya celebrat a València el passat mes de juny. El virus SARS-CoV pertany a la família dels coronavirus, patògens causants de problemes respiratoris i malalties de tipus respiratori que poden causar la mort en humans. La importància dels coronavirus va augmentar des que l'agent causant de la síndrome respiratòria aguda severa va ser identificat com un tipus de coronavirus. El SARS-CoV va emergir l'any 2002 a Guangdong (Xina), on va afectar prop de 8.000 persones amb un impacte mortal del 10%.

L'estudi Analysis of SARS-CoV E protein ion chanel activity by tuning the protein and lipid charge, desenvolupat per Carmina Verdiá i els investigadors de l’UJI Vicente Aguilella i Antonio Alcaraz, analitza l'activitat de canal iònic de la proteïna E del coronavirus que provoca la síndrome severa respiratòria aguda. Aquesta proteïna està involucrada en el procés de transport i modula la virulència del virus, d'ací la importància del seu estudi, segons destaca Verdiá. La investigació desenvolupada al Laboratori de Biofísica Molecular de l’UJI enfoca l'atenció a conèixer i caracteritzar l'activitat de canal iònic, que li permet formar canals a les membranes lipídiques. Per a això reconstitueixen la proteïna en un sistema in vitro i estudien les propietats de transport i propagació sota diferents condicions. Aquest estudi permet conèixer més sobre aquesta activitat de canal i sobre la seua relació amb el procés d'infecció viral. «Es coneix molt poc sobre l'activitat de canal de la proteïna E del SARS-CoV, per això és important avançar en la seua investigació, ja que hi ha molts virus en els quals la via d'infecció es realitza a través de la formació de canals o porus, el que es coneix com “viroporines”. No es coneix el mecanisme exacte d'infecció del SARS, però sí que sabem que l'activitat de canal de la proteïna E està involucrada d'alguna manera en el procés d'infecció del virus», explica la investigadora.

Les investigacions de l’UJI apunten que la proteïna forma un tipus de canal en el qual els lípids de la membrana formen part també del porus, la qual cosa suposa un nou descobriment en aquesta proteïna. «En aquest tipus de canals el lípid juga un paper molt important, perquè regula les propietats de transport del canal», assenyala Verdiá. El Laboratori de Biofísica Molecular de l’UJI col·labora en aquest estudi amb el grup liderat per Luis Enjuanes del Centre Nacional de Biotecnologia de Madrid, grup referent a nivell internacional en la investigació de diferents coronavirus.

Laboratori de Biofísica Molecular: www.gm.uji.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions