L'UJI té 11 grups d’investigació en el programa Prometeu Quatre han aconseguit, a més, ajudes de les Xarxes d’Excel·lència (ISIC-Instituts Superiors d’Investigació Cooperativa)

09/07/2013 | Mari Luz Blanco Burgueño
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Grupos investigación UJI grupsexcelencia investigacio_uji

    El programa Prometeu per a grups d’investigació d’excel·lència té per objecte la concessió d’ajudes per a la realització d’accions de R+D amb la finalitat de promoure la investigació de qualitat. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

La Generalitat Valenciana ha distingit com a grups d’investigació d’excel·lència de la Comunitat Valenciana tres grups més de la Universitat Jaume I de Castelló, d’acord amb la resolució del programa Prometeu 2013, en la qual es concedeixen ajudes per a identificar, protegir i potenciar els grups de R+D d’excel·lència a la comunitat autònoma.

En total, la universitat pública de Castelló té 11 grups d’investigació reconeguts com excel·lents per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. En l’àmbit de Ciències de la Salut, hi ha des de 2008 el grup de Psicopatologia, Avaluació i Tractament dels Trastorns Emocionals, dirigit per la professora Cristina Botella, i enguany s’hi ha afegit el grup Wont de Prevenció Psicosocial de la professora Marisa Salanova. En l’àmbit de les Ciències Humanes i Socials, reconegut el 2013, s'inclou el grup d’Història Social Comparada del professor José Antonio Piqueras.

En l’àmbit de la Tecnologia i les Ciències Experimentals, estan reconeguts des de 2008 els grups de Química Teòrica i Computacional del professor Juan Andrés Bort; Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics del professor Juan Bisquert; Química Analítica en Salut Pública i Medi Ambient del professor Félix Hernández i Robin Lab-Laboratori de Robòtica Intel·ligent del professor Ángel Pascual del Pobil. El 2010 s'hi va afegir el grup d’Enginyeria Visual del professor Filiberto Pla; el 2012, el grup de Química Sostenible i Química Supramolecular del professor Santiago Luis i el grup de recerca d’Òptica del professor Jesús Lancis, i enguany el grup de Síntesi Orgànica del professor Pedro Miguel Carda.

A més, quatre d’aquests grups (Psicopatologia, Avaluació i Tractament dels Trastorns Emocionals, dirigit per la professora Cristina Botella; Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics, del professor Juan Bisquert; Química Analítica en Salut Pública i Medi Ambient, del professor Félix Hernández; i Recerca d’Òptica dirigit pel professor Jesús Lancis en col·laboració amb altres centres), han obtingut ajudes per a la constitució i acreditació de les Xarxes d’Excel·lència (ISIC-Instituts Superiors d’Investigació Cooperativa), per a l’estudi de temes com ara el benestar de l’ésser humà, la nanotecnologia i les energies netes, el medi ambient i la seguretat alimentària i la imatge biomèdica.

En el projecte Prometeu dirigit per Cristina Botella s’abordarà el tema de la depressió lleu o moderada, amb l’objectiu de comprovar l’efectivitat de dos protocols basats en el comportament i l’exercici i autoaplicats per mitjà d’Internet. L’objectiu del projecte de Marisa Salanova està dirigit a la prevenció, millora i promoció de la salut psicosocial de les persones i de les organitzacions des de la psicologia positiva. S'hi desenvoluparà una metodologia online 2.0 per a l’avaluació de riscos psicosocials i èxit acadèmic, establint quin són els factors d’èxit i les millors pràctiques de les organitzacions saludables i resilients i, dissenyar intervencions positives en les organitzacions. Per la seua banda, José Antonio Piqueras estudiarà la transformació de l’Ultramar espanyol, en concret els esdeveniments esdevinguts en el període entre 1776 i 1898.

El grup de Juan Andrés Bort treballa en Química Teòrica i Computacional amb l’objectiu de millorar els mètodes i tècniques de la QTC per a aplicar-les a l’estudi d’un ampli ventall de línies de recerca, des de les propietats de clústers metàl·lics i l’estudi de reaccions enzimàtiques a la comprensió del comportament de nous materials a escala nano, per tal d’aconseguir la seua aplicació a problemes rellevants que van des de la catàlisi al disseny d’anticossos en medicina i de materials amb noves propietats tecnològiques en ceràmica. El projecte dirigit per Juan Bisquert té com a principal objectiu el desenvolupament i l’aplicació de nous dispositius optoelectrònics i nanoestructurats i obtenir, així, noves fonts d’energia. El grup de Félix Hernández desenvolupa metodologies analítiques avançades per a un control més ampli dels contaminants en el camp de la salut pública.

La visió activa, el reconeixement d’objectes, la detecció de col·lisions, la planificació del moviment o els models cerebrals per a la manipulació robòtica són alguns dels temes que s’investiguen en el grup dirigit per Ángel Pascual del Pobil. El grup que dirigeix Filiberto Pla treballa en l’autoestereoscòpia, una tècnica que permetrà la visualització tridimensional de forma natural sense necessitat d’accessoris. El projecte del grup dirigit per Santiago Luis se centra en el desenvolupament d’estratègies de sostenibilitat química basades en l’anàlisi dels mecanismes que utilitza la natura per a obtenir sistemes químics d’alta eficiència en camps com ara el farmacèutic o l’energètic. Per la seua banda, el disseny de nous dispositius per a la manipulació de la llum, així com la seua aplicació en imatge biomèdica i en les tecnologies de la producció mitjançant llum làser, són els objectius del grup que dirigeix Jesús Lancis. Per últim, el grup dirigit per Pedro Miguel Carda abordarà en el seu projecte la síntesi de molècules no naturals per a avaluar-ne les propietats antitumorals i antimalàries.

Per a concórrer a la convocatòria del programa Prometeu per a grups d’investigació d’excel·lència, l’investigador o investigadora principal del grup ha de tindre reconegut un mínim de tres trams d’avaluació positiva de l’activitat investigadora per la Comissió Nacional d’Avaluació de l’Activitat Investigadora (CNEAI) o haver finalitzat, almenys, tres projectes de R+D del pla nacional o de programes marc de la Unió Europea. A més, els membres del grup també han de presentar una mitjana de dos trams d’avaluació positiva de l’activitat investigadora per la CNEAI o dos projectes de R+D del pla nacional o de programes marc de la Unió Europea.

El programa Prometeu per a grups d’investigació d’excel·lència té per objecte la concessió d’ajudes per a la realització d’accions de R+D amb la finalitat de promoure la investigació de qualitat i afavorir el màxim nivell d’excel·lència dels grups d’investigació amb una trajectòria acreditada i solvent dins de la comunitat científica nacional i internacional, així com potenciar i consolidar la formació de nous investigadors entorn d’un grup científic o tecnològic.

Més notícies d'investigació:

La Universitat Jaume I presenta dues patents relacionades amb la vida útil de les bateries i els gels més resistents a les altes temperatures

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions