Vicente J. Benet ha sigut distingit per l'Acadèmia de Cinema amb el Premi Muñoz Suay 2013

03/06/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Vicente J. Benet vicentebenetpremi vicentebenet

    Benet ha sigut guardonat pel seu llibre «El cine español. Una historia cultural» publicat per Paidós Comunicación. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

Vicente J. Benet Ferrando, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I de Castelló, ha rebut ex aequo el Premi Muñoz Suay 2013 de l'Acadèmia de Cinema pel seu llibre El cine español. Una historia cultural publicat per Paidós Comunicación, en el qual ofereix una aproximació al cinema espanyol, no com un fenomen aïllat, sinó com una manifestació de la indústria cultural integrada en els processos de transformació social i política del país.

El jurat ha considerat que l'obra El cine español. Una historia cultural és «una gran aportació a l'estudi del cinema a Espanya com a eina essencial per a comprendre l'evolució de la nostra societat, el caràcter identitari de les nostres pel·lícules» i, com diu el seu autor, «reivindicar el seu valor com a llegat cultural». El lliurament del guardó es realitzarà el proper 4 de juny a la seu de l'Acadèmia de Cinema.

En el llibre Benet realitza un exhaustiu recorregut, des de la primera projecció realitzada a Madrid per agents dels germans Lumière fins al present, per un art que ha reflectit els processos de canvi social, els esdeveniments històrics produïts per la incorporació d'Espanya a la modernitat, així com el diàleg i la connexió amb la literatura, la pintura, la música, el teatre o la ràdio. Amb un suport gràfic sustentat en 600 imatges, Benet reflexiona sobre la dimensió industrial, política i memorística del cinema espanyol, i analitza més de 300 pel·lícules.

En la seua onzena edició, aquest premi creat el 1997 per reconèixer els millors treballs de recerca històrica sobre el cinema, també ha sigut guardonat Reyes Abades. Rompiendo moldes, un repàs a la vida d'aquest especialista en efectes especials en el qual l'historiador Josep Lluís i Falcó combina vivències personals amb tècniques, reflexions i anècdotes de rodatge d'alguns dels nombrosos directors i actors amb els quals Abades ha treballat en les més de 300 pel·lícules en què ha participat.

El guardó porta el nom de Ricardo Muñoz Suay (València, 1917-1997), un dels intel·lectuals, crítics, cineastes i investigadors més importants d'Espanya. Muñoz Suay va desenvolupar una influent, notable i variada carrera cinematogràfica, des de guionista fins a crític, responsable cultural i home d'indústria, en una trajectòria que va iniciar a principis dels anys trenta. Vinculat al PCE fins a 1962, va entrar en la distribuïdora Edici en la postguerra i va treballar amb Bardem, Berlanga i amb Benito Perojo. Guardonat amb la Medalla d'Or de les Belles Arts, va ser responsable de la refundació de la productora Uninci, amb la qual va coproduir Viridiana, va fundar i va dirigir la Filmoteca Valenciana, i va ser acadèmic de l'Escola de Belles Arts de Sant Carles i de la de Sant Fernando.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions