La Universitat Politècnica de València, Metric Salad i Ana Locking, amb la participació de l'UJI i I3M, creen «Say my nails» en el metavers

05/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

En el projecte, coordinat per la UPV a través del programa Atenea, col·labora també la Universitat Jaume I de Castelló i l'Institut I3m, centre mixt de la Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques.

La Universitat Politècnica de València, a través de la plataforma de dones, art i tecnologia Atenea, juntament amb l'empresa Metric Salad i la dissenyadora Ana Locking, han presentat «Say my nails», un espai virtual i una col·lecció limitada de NFT basats en les iconogràfiques ungles de Locking, que, des d'avui, estan allotjats ja en el metavers «per a celebrar la diversitat a través del gest».

En el projecte participa també l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M), centre mixt de la UPV i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), juntament amb el grup de Biomecànica i Ergonomia de la Universitat Jaume I, els quals s'han encarregat del modelatge i animació de les figures en 3D.

«Say my nails» digitalitza les icòniques ungles que la dissenyadora Ana Locking ha fet famoses participant com a jurat del programa de televisió Drag Race España, convertint-se així en una obra d'art digital única. Segons destaquen les seues creadores, és una col·lecció que celebra la diversitat a través del gest -d'ací haver sigut presentada en el marc de l'Orgull 2022- i que tindrà un retorn social, en destinar-se un 20% dels beneficis per la venda d'aquests NFT en el marketplace creat per Metric Salad a COGAM, que representa el col·lectiu LGTBI+ de Madrid i que fa més de 30 anys que treballa per la igualtat d'aquestes persones.

«S'estima que la inversió en el metavers es multiplicarà per deu aquest any 2022, donant forma a un mercat de més de 800.000 milions d'euros. De moment, un dels sectors que més estan apostant pel metavers és el dels videojocs i el segon és la moda. Les possibilitats que aplica el metavers al món de la moda obrin enormes portes per a acostar-la a un nombre major de persones, així com l'atracció i capitalització de les generacions més joves», apunta Nuria Lloret, catedràtica de la Universitat Politècnica de València, fundadora i directora de l'associació Atenea i senior advisor de Metric Salad.

«Say my Nails»: la col·lecció

«Es tracta d'una peça d'art exclusiva, una col·lecció càpsula experimental de cinc models d'ungles dirigida al metavers amb la qual hem volgut donar imatge a la paraula a través del gest, creant una imatge simbòlica per la seua universalitat per mitjà del  llenguatge gestual», explica Ana Locking. Aquesta vegada la firma s'ha centrat únicament en les mans, enteses no com un mer suport físic, sinó, més encara, com una icona d'expressivitat el moviment de la qual crea la seua pròpia forma de comunicació recognoscible en qualsevol part del món.

I d'entre tots els gestos que formen part del llenguatge no verbal vinculat amb les mans, Ana Locking pren l'«snap» com a emblema de celebració i la «V» com a icona del triomf.

L'«snap», o moviment de la mà en espetegar els dits cor i polze, és un gest de celebració que prové de la cultura ballroom i que festeja la diversitat, la inclusió, la creativitat sense límits, la llibertat i l'apoderament propi. A aquest moviment, «Say my nails» afig el gest de la «V» format pels dits cor i índex com a símbol de victòria, metàfora del triomf de tots aquells drets i integració que el col·lectiu LGTBI+ ha aconseguit a través de la seua lluita i resiliència al llarg de dècades en la cerca d'un món menys opressiu i just, segons apunta Ana Locking.

Un espai en el metavers

L'espai metavers d'Ana Locking (https://metricsalad.com/analocking), el desenvolupament del qual ha sigut coordinat per la UPV a través del programa Atenea, consta de cinc sales, que serà possible recórrer. Els usuaris podran interactuar segons es vagen acostant a cada figura, bé mitjançant els comandaments de l'ordinador, bé mitjançant ulleres de realitat virtual.

«L'objectiu és facilitar una sensació d'immersió quasi completa en fondre's amb el contingut, de manera que l'experiència resulte única i intimista. Les cinc peces presentades han sigut tokenitzades i convertides en NFT, per la qual cosa aquestes es poden adquirir, accedint mitjançant aquest metavers, a Open Sea, un marketplace de NFT», apunta Nuria Lloret.

La catedràtica de la UPV explica que el procés de digitalització del metavers ha sigut complex a causa del desafiament que comporta el modelatge tridimensional dels diferents models d'ungles amb la seua mà, així com poder captar de manera realista cada detall de joieria, brillants… que tenien els dissenys originals. «Hem creat diferents gestos personalitzats per a dotar cada disseny de personalitat pròpia. Sempre amb l'objectiu de generar una experiència el més realista possible i fidedigna a l'original», explica Nuria Lloret sobre un procés que, prompte, arribarà a tota la societat.

Tècnicament, l'acció ha suposat la digitalització de mans, tant masculines com femenines, i la creació i texturitzat de diferents tons de pell com un altre recurs de diversitat, en aquest cas racial. També s'han modelat en 3D cinc models d'ungles de diferents estils i longitud (que conformen la col·lecció càpsula). Es tracta d'un treball fruit de la col·laboració entre l'investigador de l'Institut I3M (UPV-CSIC), Ximo Cerdà, i Marta C. Mora i José F. Fuentes, del grup de Biomecànica i Ergonomia de l'UJI. A més de la creació d'un espai de realitat virtual on es mostraran les peces icòniques d'Ana Locking.

Una nova manera de vendre

Per a comercialitzar aquesta col·lecció càpsula experimental Metric Salad ha creat un marketplace propi. Dels cinc models limitats de NFT d'ungles que tindran un preu fix per a ser comercialitzades, quatre seran en edició de 10 i hi haurà un model d'ungla exclusiu, en edició única. En el metavers les monedes convencionals no s'empren. En aquest nou entorn s'usen les criptomonedes i, en concret, en el cas de «Say my nails» s'emprarà l'Ethereum (ETH) (https://opensea.io/collection/say-my-nails).

Però, què és un NFT?

«Els NFT són certificats digitals d'autenticitat de mitjans digitals, que permeten traçar i garantir l'originalitat d'una obra d'art digital per mitjà de blockchain», explica Nuria Lloret. Adquirir un NFT no significa l'adquisició de drets d'autor sobre l'obra, sinó la compra de metadades que garanteixen l'oportunitat de revendre'ls més endavant. «Totes aquestes característiques generen el brou de cultiu perfecte per als compradors d'art més joves, que reclamen transparència, accessibilitat i la possibilitat de poder revendre les peces que compren, constituint un actiu més en el seu dossier d'inversions», conclou Nuria Lloret.

Plataforma metavers: https://metricsalad.com/analocking

Accés al marketplace de «Say my nails»https://opensea.io/collection/say-my-nails

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions