Una tesi de l’UJI proposa una mirada feminista i crítica cap al «management» i el món empresarial

26/01/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La doctoranda Maria Medina-Vicent ha defensat en la Universitat Jaume I la tesi titulada Género y management en el marco neoliberal. Un análisis crítico para la emergencia de liderazgos feministas, que s'emmarca dins del Programa Interuniversitari en Ètica i Democràcia. La doctoranda ha obtingut una nota d'excel·lent cum laude.

Tal com van assenyalar els membres del tribunal internacional, la tesi doctoral es caracteritza pel seu caràcter interdisciplinari i innovador, ja que al llarg d'aquesta es construeix un espai de diàleg entre ètica, filosofia, sociologia, estudis del management i teoria feminista per a arribar a una conclusió sobre la preeminència dels interessos neoliberals en la conformació d'un model de dona capdavantera que responga a principis essencialistes i excloents.

La idea principal que es desprèn d'aquesta tesi és que el model de dona capdavantera que es divulga a les professionals a través de la coneguda com literatura popular del management dirigida a dones, conté un caràcter essencialista que reprodueix les dicotomies de gènere i el model racional de l'homo oeconomicus, el que impedeix el desenvolupament d'una gestió empresarial ètica. Així doncs, es reflexiona sobre la possibilitat d'articular principis d'acció que estiguen basats en la perspectiva de gènere i que permeten repensar l'espai de les organitzacions cap a la consecució de la igualtat.

La tesi ha sigut dirigida per la doctora Sonia Reverter-Bañón, professora del Departament de Filosofia i Sociologia de l’UJI. El tribunal internacional va estar format pel catedràtic d'Ètica de la Universitat Jaume I, Domingo García-Marzá; la investigadora Irene Strazzeri de la Universittà di Foggia (Itàlia), i el professor Carlos Jesús Fernández Rodríguez, de la Universitat Autònoma de Madrid.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions