L’UJI col·labora en un projecte per a reduir l’impacte i el cost de l’energia dels parcs eòlics marins L’estudi contribuirà a disminuir les dimensions de les plataformes ubicades en el medi marí i a generar estalvis en els costos d’instal·lació i manteniment

06/06/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) col·laboren amb l'equip de la Universitat Politècnica de València que desenvolupa el projecte europeu PROMOTioN –que va arrancar el passat mes de gener– l’objectiu del qual és reduir substancialment els costos dels parcs eòlics instal·lats en alta mar. La iniciativa està liderada per l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) de la Universitat Politècnica de València. La tecnologia que desenvolupen permetrà reduir la grandària de les instal·lacions elèctriques en la mar fins a un 50%. Es tracta del projecte de recerca més gran finançat per la Unió Europea en el camp de l'energia eòlica marina, dins el programa Horitzó 2020.

PROMOTioN es concentrarà en la mar del Nord, on està previst que s'instal·len una quantitat de parcs eòlics amb una capacitat de producció entre 20 i 25 GW, una xifra superior a la totalitat del que està instal·lat a Espanya en aquests moments. 

Ramón Blasco, investigador de l'Institut ai2 i responsable del projecte en la UPV, explica que el problema fonamental que té aquesta tecnologia són «els costos de les instal·lacions marítimes. En parcs eòlics molt allunyats de la costa no es pot utilitzar la tecnologia de corrent altern sinó la de corrent continu d'alta tensió (HVDC). Açò significa que cal portar tota l'electricitat alterna per un circuit electrònic de grans dimensions, convertir-la en contínua i després, a terra, passar-la de nou de contínua a alterna. Les instal·lacions que existeixen en el mar per a produir aquest procés són molt complexes i allò que nosaltres hem proposat és la utilització d'estacions rectificadores a força de díodes, una tecnologia que les simplifica al màxim». 

En l'actualitat, l'alt cost de les tecnologies de conversió, la falta d'experiència amb sistemes de protecció i els components d'eliminació de fallades dificulten i encareixen les instal·lacions elèctriques marines necessàries per a connectar un gran nombre d'aerogeneradors. A més, la seua implantació també està subjecta a les limitacions establides per les actuals regulacions europees. Així, el projecte PROMOTioN persegueix no solament provar noves tecnologies, sinó també desenvolupar un nou marc econòmic i normatiu per a la planificació, construcció i operació coordinada d'infraestructures en alta mar integrades, de manera que es confeccione un mapa de les futures plantes eòliques marines europees. 

Marie Donelly, directora d'Energies Renovables, Recerca i Eficiència Energètica de DG ENER, comenta que existeix un gran potencial en la mar del Nord per a «generar quantitats importants d'energia neta, ajudant-nos tant a rebaixar les emissions de carboni com a incrementar la seguretat de l'energia que proporcionem. Aquesta zona ofereix una oportunitat única de col·laboració i de reducció de costos dels sistemes d'energia a alta mar. Creiem que la creació d'una xarxa offshore en la mar del Nord podria ser un projecte insígnia de cooperació regional, tal com ha previst la Unió Energètica Europea». 

El projecte PROMOTioN es perllongarà fins a final de l'any 2019. El seu consorci està dirigit per DNV GL i reuneix un total de 34 socis d'11 països, entre els quals s’integren fabricants o operadors de sistemes de transmissió energètica lligats a la mar del Nord, a més de diversos proveïdors de turbines, desenvolupadors de parcs eòlics, universitats i empreses consultores.

Nous sistemes de control de les turbines eòliques

L'Institut ai2 de la UPV treballarà en el desenvolupament i validació dels nous sistemes de control de les turbines eòliques que permetran la connexió d'aerogeneradors de diferents fabricadors a les noves estacions rectificadores basades en díodes (més simples, lleugeres i robustes).

«La reducció en grandària i nombre de plataformes instal·lades en el mar, així com l'estalvi en els costos d'instal·lació i manteniment, i un augment de l'eficiència contribuiran a una disminució important en el preu de l'energia elèctrica generada, un pas gegant de cara a la paritat de costos», afirma Blasco.

L'equip de recerca de l'Institut ai2 i del Departament d'Enginyeria Elèctrica de la UPV, juntament amb investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, entre ells, el professor Enrique Belenguer, del Departament d'Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny, constitueixen l'únic grup de recerca d'una universitat pública, a escala mundial que està treballant en la utilització d'estacions convertidores HVDC basades en díodes i en el desenvolupament del programari de control dels aerogeneradors necessari per a adaptar-los a aquesta tecnologia. 

«És molt gratificant que una idea que vam tenir fa quasi 10 anys, i que hem investigat, juntament amb els nostres col·legues de l’UJI, es porte a la pràctica per a reduir substancialment els costos de la generació eòlica marina. És una manera de retornar a la societat, multiplicats, els fons públics rebuts per a recerca», conclou el professor de la UPV.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions