L'UJI presenta cuatre comunicacions en les VI Jornades Olfactòries de la Xarxa Olfactòria Espanyola

05/05/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Laboratori de Neuroanatomía Funcional (NeuroFun) de la Unitat Predepartamental de Medicina I l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de la Universitat Jaume I de Castelló, participaran del 5 al 7 de maig de 2016 en la VI Jornades Olfactòries de la Xarxa Olfactòria Espanyola que reuneix en La Franca (Astúries) a destacats investigadors del sistema olfactori.

L’equip del laboratori, format per Ferran Martínez-García i Carmen Agustín Pavón, presentarà una anàlisi del cervell social d'un ratolí modelo d'una malaltia rara, la síndrome de Rett, que constitueix un cas especialment greu de trastorn de l'espectre autista. Es tracta d'un treball realitzat en col·laboració amb la doctora Mónica Santos, de l'Otto-von-Guericke-Universität de Magdeburg (Alemanya). També els doctorands Hugo Salais López i Ana Martín Sánchez, presentaran comunicacions orals sobre aspectes endocrins i neuroquímicos dels canvis cerebrals que fan a les mares de ratolí especialment agressives (l'anomenada agressió maternal).

Per la seua banda, el professor Juan Vicente Sancho i el doctorand Rubén Gil Solsona, de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües, presentaran els primers resultats de la investigació que porten a terme en col·laboració amb NeuroFun sobre la detecció de malalties a través de la «seua olor». Els investigadors treballen en la localització de metabòlits presents en l'orina dels animals que pateixen un procés inflamatorio en resposta a antígens de patògens i que podrien ser marcadors genèrics malaltia detectables mitjançant sistemes olfactoris naturals o artificials.

Com en les anteriors edicions, en les jornades participaran no sols els investigadors de la Xarxa -que pertanyen a sis universitats, dos hospitals i el CSIC-, sinó també especialistes internacionals del màxim nivell en el món de la ciència de l'olfacte, com ara Stuart Firestein, de la Columbia University de Nova York (EUA); Benedikt Berninger, de la Universitat de Mainz (Alemanya), o Leonardo Belluscio del National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS, EUA), així com Agnés Gruart, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, presidenta de la Societat Espanyola de Neurociències.

La trobada serveix, a més de conèixer els últims avanços en aquest camp, per fomentar la interacció i l'intercanvi entre el personal investigador més experimentat i aquells que comencen les seues recerques. Les jornades tenen el suport de la SENC (Societat Espanyola de Neurociències) i d'IBRO (Organització Internacional del Cervell), així com del CSIC (Consell Superior de Recerques Científiques) i de les Universitats d'Oviedo i de València, a les quals pertanyen els seus organitzadors. També contribueixen al seu finançament el Principat d'Astúries i el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

La Xarxa Olfactòria Espanyola va ser creada el 2005 per un grup d'investigadors que van coincidir en el simposi «Sistema olfactori: del desenvolupament a la neuroreparació» del congrés de la Societat Espanyola de Neurociència de Màlaga, i la seua primera reunió es va celebrar fa deu anys. Des de llavors, s'ha convertit en un fòrum de promoció de la recerca multidisciplinària, la formació i el desenvolupament tecnològic en les ciències de l'olfacte.

Més informació

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions