Una tesi de l’UJI proposa un model de comunicació ètica per a aconseguir una major participació ciutadana en l'avanç de la ciència

15/02/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  tesis-rri Tesis_RRI

    FOTO: Damián Llorens

Una tesi de la Universitat Jaume I proposa un model ètic de comunicació de la ciència per a les universitats que cerca afavorir una participació més activa de la societat en les decisions, processos i resultats en matèria de ciència i tecnologia. El model tracta d'avançar en el concepte de Recerca i Innovació Responsable impulsat en la Unió Europea amb la finalitat que el desenvolupament científic responga a les expectatives i desitjos de la societat.

La tesi Aspectos éticos de la comunicación de la Investigación e Innovación Responsable en la universidad, realitzada per la periodista Rosana Sanahuja i dirigida pel catedràtic d'Ètica, Domingo García Marzá, i el director del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI, Francisco Fernández Beltrán, s'aproxima al fenomen de la Investigació i Innovació Responsable des de la doble perspectiva disciplinar de l'Ètica i la Comunicació. El model proposat en la tesi situa la comunicació pública de la ciència com a principi i motor per a aconseguir una recerca més responsable, a través d'un major diàleg amb els grups d'interès de la ciència entre els quals s'inclouen, a més de la pròpia comunitat científica, empreses, administracions i societat civil en el seu conjunt.

Prenent com a base el model de Responsabilitat Social Corporativa desenvolupat per filòsofs de l'Escola de València, el model planteja que les universitats donen a conèixer les opcions que ofereixen en matèria de ciència i tecnologia, coneguen les expectatives dels seus grups d'interès, negocien amb ells compromisos per a satisfer-les i responguen dels resultats aconseguits. El desenvolupament del model requereix d'una comunicació activa per part de les universitats, tant a nivell informatiu com afavorint una relació interactiva i de diàleg.

La tesi defensada el passat 19 de gener va obtenir la qualificació d'excel·lent cum laude per part del tribunal format pel Catedràtic de Filosofia Moral i Política en la Universitat de València, Jesús Conill; la professora de Ciències de la Informació de la Universitat Internacional de Catalunya, Pilar Buil; i el professor de Periodisme de la Universitat Jaume I, Andreu Casero.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions