La Universitat Jaume I publica una baralla didàctica sobre Àfrica

23/12/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Investigadors de l’Àrea de Didàctica de les Ciències Socials del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) han elaborat i publicat una baralla didàctica sobre Àfrica. El treball ha sigut patrocinat per la novena convocatòria d’ajudes a projectes d’investigació i formació de l’Observatori Permanent de la Immigració (OPI-UJI) i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), en concret, del programa «Migració i interculturalitat».

L’investigador i professor del grup de Didàctica de la Imatge i el Patrimoni (DIMPA) Enric Ramiro ha sigut el director d’aquest projecte, que està format per 52 cartes dedicades a personatges rellevants de totes les èpoques al continent africà, a més de material complementari com ara un quadernet amb 50 trucs de màgia. L’objectiu és donar a conèixer un continent «amb el qual compartim una mar i una cultura, com es constata en la gastronomia, els costums, les cançons populars, els balls, etc.». «Volíem mostrar una Àfrica on no tot són guerres, fam i misèries; on hi ha homes i dones importants en tots els camps, que té més de sis mil·lennis d'història desconeguda, mal interpretada, tergiversada i invisible», afegeix.

La iniciativa d’elaborar aquesta baralla sobre Àfrica va sorgir fa més de tres anys davant la constatació, juntament amb diverses ONG, de la mancança de materials didàctics sobre aquest continent. Aquest material va dirigit al públic en general, a fi de promoure el coneixement sobre Àfrica a través de personatges, i s’hi pot jugar com una baralla de cartes francesa, de pòquer, amb totes les variants possibles. A més, pròximament es publicarà un quadernet amb mig centenar de trucs de màgia automàtics basats en les matemàtiques.

En l’elaboració d’aquesta baralla han col·laborat Mbuyi Kabunda Badi, professor i membre de l’Institut Internacional de Drets Humans d’Estrasburg i del Grup d’Estudis Africans; Estefanía Calcines Pérez, cap de l’Àrea de Mediateca i Web de Casa África de las Palmas de Gran Canaria; M. Paz Ramos Martín, tècnica de projectes; Lara Ripoll Sánchez, periodista i cooperant internacional especialitzada en Àfrica, i Daniel Zerbo, enginyer agrícola i membre de l’ONG ACCEM.

El grup DIMPA s'ha dedicat des del seu naixement a donar una visió renovadora del patrimoni i de la seua imatge. De fet, els seus productes tenen com a marca la seua creativitat amb visions molt innovadores, gràcies a la confluència de les diferents sensibilitats dels seus integrants.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions