El científic Antonio Ferrer apel·la a la responsabilitat del personal investigador per a «convertir en productes» les seues recerques i augmentar el benestar social

23/11/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  doctorat-ciencies AntonioFerrer

    Antonio Ferrer, director de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. | FOTO: Damián Llorens

«L'educació i la recerca han d'estar connectades amb l’emprenedoria perquè els investigadors i investigadores són els qui més coneixement tenen, però han de comptar amb la intervenció d'altres professionals» ha comentat el científic Antonio V. Ferrer Montiel durant la conferència inaugural del Programa de Doctorat en Ciències que ha pronunciat en la Universitat Jaume I sota el títol de «Ciència traslacional: del descobriment a la invenció».

El director de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat Miguel Hernández d'Elx ha animat al nou estudiantat de doctorat i també al professorat present en la conferència a portar a la pràctica els seus treballs de recerca perquè «el coneixement com a tal no guareix o dóna benestar, sinó els productes que es dissenyen a partir d'aquest coneixement», i «els científics i científiques hem de tenir una ment oberta i emprenedora per a donar resposta a la demanda social».

Per a Ferrer «la ciència bàsica i la ciència aplicada són la mateixa cosa, existeix una ciència i les aplicacions d'aquesta ciència» però el «coneixement ens ofereix un gran avantatge competitiu», assegura citant a Ikujiro Nonaka (professor japonès que junt al seu col·lega Hirotaka Takeuchi proposa un model de gestió del coneixement basat en la interacció entre el coneixement explícit i el tàcit), i per a això «cal crear unes organitzacions híbrides que faciliten la translació del coneixement científic entre l'acadèmia i la indústria» que el seu objectiu siga l'increment del benestar social, ha indicat.

El científic lidera un equip de recerca constituït en “spin-off” que treballa en la translació d'una recerca bàsica dirigida a comprendre el funcionament d'un canal iònic (un receptor format per diverses subunitats que formen un canal aquós que pot ser permeable entre les membranes de la pell, per exemple) a un producte per al tractament del dolor crònic.

El grup investigador ha estudiat el funcionament d'aquests canals, i com permeten el flux selectiu d'ions que generen un corrent elèctric, provocant un impuls nerviós i la comunicació entre les membranes. La seua curiositat els ha portat fins al canal TRPV1, vinculat al dolor, i investiguen de quina forma utilitzar-lo per a mitigar el dolor de malalties com l'artritis reumatoide.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions