Medco Health desarrolla un sistema de seguiment en línia per a pacients amb apnea del somni L'objectiu és incrementar l'adaptació correcta al tractament que actualment es redueix al 30% dels pacients

07/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'empresa Medco Health del Parc Empresarial, Científic i Tecnològic Espaitec de la Universitat Jaume I de Castelló ha desenvolupat un sistema d'atenció basat en la telemedicina mitjançant les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que permet realitzar un control en línia diari de les persones amb síndrome d'apnea-hipoapnea del somni. El mètode plantejat per la spin-off se centra especialment en l'adherència al tractament del pacient ja que solament un 30% dels malalts aconsegueixen adaptar-se correctament al mateix. 

El sistema de telemedicina plantejat per la spin-off inclou un protocol de seguiment al pacient amb visites programades i el monitoratge diari en línia del dispositiu CPAP, que informa als membres de la Unitat especialitzada en trastorns respiratoris del somni de Medco sobre l'ús del dispositiu per part del pacient, així com de les fugides, el flux aeri i altres paràmetres avaluables per al control de la malaltia, la qual cosa permet assegurar una bona adaptació al tractament. D'altra banda, destaquen, “el pacient serà coneixedor dels seus paràmetres de control del tractament de forma mensual, ajudant-li així a prendre referències en el seu procés de millorança amb el tractament, més enllà del pur confort i descans que l'ús del CPAP aporta a la qualitat de vida de la persona”.

En l'actualitat es calcula que existeixen a Espanya 1.200.0000 malalts d'apnea, expliquen investigadors de l'empresa Medco Health, assenyalant que “d'ells únicament un 10% estan seguint el tractament de Pressió Positiva Contínua en la Via Aèria (CPAP), que és el tractament que s'ha demostrat més eficaç. Açò suposa que hi ha molts malalts que no estan seguint cap tractament a pesar que les apnees-hipoapnees són un important factor de risc cardiovascular i d'alta tensió arterial, entre altres afeccions de l'aparell respiratori, la qual cosa faria recomanable que es tractara des de fases inicials. Estudis realitzats a Espanya han demostrat clarament l'associació de la síndrome d'apnea-hipopnea durant el somni (SAHS) no tractat amb un augment de la morbimortalidad cardiovascular i l'accidentalitat vial. El cridaner, i el que justifica la nostra necessitat investigadora, és que només entre un 5 i un 10% de les persones que pateixen SAHS han sigut diagnosticats i tractats ».

Des de l’spin-off de l’UJI consideren que “ens trobem en una fase inicial quant a la consciència social d'aquesta malaltia i el seu tractament, un estadi en el qual la ciència mèdica precisa acumular dades i evidències”. “El SAHS és el trastorn més freqüent en les unitats del somni, constitueix el 85% de la seua activitat. S'estima una prevalença de l'apnea/hipoapnea del somni del 4-6% en homes, 2-4% en dones i un 1-3% en població infantil“, afigen. Per açò, entre els objectius de Medco Health es troba educar a la població en mesures higièniques del somni i donar a conèixer aquestes patologies, amb la finalitat de que el pacient i els seus familiars puguen reconèixer els símptomes associats a ella i així actuar des de la prevenció primària o el tractament precoç de la malaltia.

Dades per a afavorir la recerca

Sobre la necessitat d'avançar en la recopilació de dades i la recerca en aquest àmbit, des de Medco Health destaquen la utilitat del sistema de monitoratge diari desenvolupat, que permet “crear una base de dades major, en la qual poder investigar i avançar en els buits que la medicina encara presenta en el camp del somni”. 

Per norma general, els dispositius per als estudis domiciliaris únicament mostren el senyal del ronc mitjançant gràfiques. Amb la funció de reproducció d'àudio del dispositiu NOX-T3 utilitzat per l'empresa també queden registrats els sons, facilitant així el diagnòstic i fent evident un dels paràmetres més importants en els estudis del somni, els índexs d'apnea-hipoapnea de cada pacient portat a estudi. El dispositiu NOX-T3 utilitza tecnologia Wireless i està dissenyat per a evitar molèsties i minimitzar la complexitat en la seua posada a punt. “El tractament per a l'apnea del somni CPAP porta anys de recorregut que demostren que és eficaç, rendible i poc invasiu”, expliquen des de Medco Health, assenyalant que la novetat del sistema desenvolupat per la spin off se centra en el seguiment i control a través de les noves tecnologies.

Notícies relacionades: 

UJI Saludable i Medco Health realitzen un estudi sobre l'apnea del son a Castelló

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions